‘Zestig procent Marokkaanse rijbewijzen onterecht afgegeven’

By 7 december 2017Nieuws, Verkeerspro

Zeker zestig procent van de afgegeven rijbewijzen in Marokko voldoet niet aan wettelijke eisen. Dat stelt de Marokkaanse staatssecretaris van Transport, Najib Boulif. Volgens hem hebben tal van bestuurders het rijbewijs gekregen terwijl ze niet over de juiste vaardigheden beschikken.

Boulif trekt trekt deze conclusie na het bezoeken van een aantal Marokkaanse examencentra, meldt de website nieuws.marokko.nl. Eerder deze maand kondigde Boulif aan dat er strengere regels voor het examen ingevoerd worden. In Marokko is het nog steeds mogelijk een rijbewijs te kopen, bleek uit onderzoek van het ministerie. Examinatoren en rijscholen zijn al voor 200 dirham (18 euro) om te kopen.

Geen geloofwaardigheid

De staatssecretaris kwam een concreet voorval tegen tijdens zijn bezoek aan de examencentra. Zo waren er twee rijscholen die 700 leerlingen aan een rijbewijs hadden geholpen, terwijl deze kandidaten nooit zijn opgegaan voor het praktijkexamen. “Het rijbewijs dat aan hen is afgegeven heeft totaal geen geloofwaardigheid”, Aldus Boulif.

De manager van het examencentrum is inmiddels ontslagen van zijn functie. Wat het ministerie gaat doen tegen deze fraudezaken is nog niet bekend. Het Marokkaanse ministerie van Transport is inmiddels een onderzoek gestart naar andere fraudezaken in de sector.

Maatregelen

Tijdens een persconferentie op 8 november maakte de staatssecretaris van Transport bekend dat de regels omtrent het halen van het rijbewijs worden aangescherpt. Dit initiatief moet zorgen voor minder verkeersongevallen.

Ten eerste gaat de slagingsnorm van het theorie-examen gaat omhoog. Daarnaast wordt het tijdsbestek om het rijbewijs te halen langer. Ook gaan de prijzen die gelden voor het theorie- en praktijkexamen omhoog.

Het Marokkaanse rijbewijs is in Nederland niet geschikt voor inwisseling. Mensen met een Marokkaans rijbewijs moeten in Nederland (opnieuw) examen doen bij het CBR. Nederland heeft geen overeenkomst afgesloten met de Marokko voor het inwisselen van rijbewijzen.

Lees ook: Ook Engels examen tot rijinstructeur aangepakt

Bron: Verkeerspro
Auteur: Willem de Hoog
Publicatie datum: Wed, 06 Dec 2017 09:09:03 +0000
Beginnen met rijlessen?

Autorijschool Leidsche Rijn , Autorijschool Woerden , Autorijschool Harmelen, Autorijschool Vleuten , Autorijschool Vleuterweide, Autorijschool De Meern, Autorijschool Montfoort, Autorijschool Veldhuizen, Autorijschool Utrecht ,Autorijschool Nieuwegein, Autorijschool IJsselstein, Autorijschool Zeist
Autorijschool Maarssen, Autorijschool Maarssenbroek, Autorijschool Overvecht, Autorijschool Zuilen, Autorijschool Kanalen eiland, Autorijschool Papendorp, Autorijschool Houten, Autorijschool Bilthoven, Autorijschool Breukelen, Autorijschool de Bilt