Vermogen motorfiets categorie A verhoogd na 2018

By 22 december 2017Nieuws, Verkeerspro

Het minimale vermogen voor de motorfiets categorie A (onbeperkt) is vanaf 31 december 2018 50 kW. Het vermogen voor het onbeperkte motorrijbewijs blijft tot die tijd ten minste 40 kW. Volgend jaar eindigt de overgangstermijn die voor examenvoertuigen geldt. Deze overgangstermijn is een gevolg van een wijziging van de Derde Europese Richtlijn die dateert uit 2013. 

Hoewel deze verandering bij veel rijscholen inmiddels bekend is, moeten zij komend jaar dus rekening houden met de keuzes die zij maken. Rijschoolhouders moeten kijken naar de huidige vloot, en zij moeten opletten bij het aanschaffen van nieuwe motoren.

Massa

Arjan Everink, hoofd Verkeer en Opleiding bij de KNMV, vertelt dat er niet veel zal veranderen bij de AVB- en AVD-examens. “Een rijschoolhouder die actief bezig is met zijn wagenpark heeft hier al rekening mee gehouden. In principe kun je het vergelijken met een 500cc-motor die meer vermogen krijgt en 600cc wordt. In de praktijk merk je daar vrijwel niets van.”

Rijschoolhouders moeten ook letten op het gewicht van de motor. Niet alleen moet het minimale vermogen 50 kW zijn, de ongeladen massa van de motorfiets moet ook minstens 180 kilo zijn. De regels gelden ook voor het praktijkexamen A met code 80.

Motoren tussen de 40 en 50kW kunnen tot 31 december 2018 nog worden gebruikt tijdens het AVB- en AVD-examen voor de categorie A. Een motor met minder dan 50 kW vermogen mag vanaf 2019 wel worden ingezet in de rijopleiding, echter niet voor het examen A.

Lees ook:

Bron: Verkeerspro
Auteur: Willem de Hoog
Publicatie datum: Tue, 19 Dec 2017 14:46:29 +0000




Beginnen met rijlessen?

Autorijschool Leidsche Rijn , Autorijschool Woerden , Autorijschool Harmelen, Autorijschool Vleuten , Autorijschool Vleuterweide, Autorijschool De Meern, Autorijschool Montfoort, Autorijschool Veldhuizen, Autorijschool Utrecht ,Autorijschool Nieuwegein, Autorijschool IJsselstein, Autorijschool Zeist
Autorijschool Maarssen, Autorijschool Maarssenbroek, Autorijschool Overvecht, Autorijschool Zuilen, Autorijschool Kanalen eiland, Autorijschool Papendorp, Autorijschool Houten, Autorijschool Bilthoven, Autorijschool Breukelen, Autorijschool de Bilt