Blom Verkeersschool blikt vooruit: ‘Om te kunnen groeien, is duidelijkheid vereist’

By 6 juni 2018Nieuws, Verkeerspro

Het wordt tijd dat de automaatcode verdwijnt en er één rijbewijs komt voor zowel automaat- als schakelauto’s. Aangezien steeds meer modellen hybride of elektrisch worden uitgevoerd -dus met automatische versnellingsbak- begint code 78 achterhaald te worden. Dat stelt Reggy Heijens, directeur van Blom Verkeersschool. Het bedrijf viert vrijdag zijn vijftigjarig bestaan, reden voor RijschoolPro om een bezoek te brengen aan de hoofdlocatie in Etten-Leur.

De partytenten staan al klaar voor het grote feest dat vrijdagavond zal plaatsvinden. Maar er wordt er nog hard gewerkt op het terrein. Ook de 76-jarige Rinus Blom werkt op deze dag, met een temperatuur van bijna 30 graden, hard mee aan de opbouw. Niet alleen voor het jubileumfeest; er vindt komend weekend ook een groot paardensportevenement plaats, letterlijk in zijn achtertuin. De oprichter van Blom Verkeersschool is namelijk een groot paardenliefhebber en is in bezit van een mooie wedstrijdlocatie voor dit hippisch evenement.

Zijn netwerk in de paardenwereld heeft bijgedragen aan de groei van de verkeersschool: veel paardeneigenaren hadden een extra rijbewijs nodig om hun dieren te vervoeren. Blom biedt daarom een unieke opleiding aan die volledig is gericht op het vervoer van paarden. Dit jaar werd Rinus Blom benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding kreeg hij onder meer vanwege zijn bijdrage aan het verbeteren van het vervoer van paarden. Ook heeft de verkeersschool meegeholpen aan de werkgelegenheid in de regio.

Blijven investeren

Terug naar het jubileum. In 1968 nam Rinus Blom een rijschool in Etten-Leur over. Met hulp van zijn vrouw begon hij met de B-categorie. Zoals bij veel grotere rijscholen groeide zijn bedrijf  met meerdere opleidingen. Dat had mede te maken met veranderende wetgeving en de komst van nieuwe rijbewijzen, zoals E. “Rinus heeft hier altijd goed op ingespeeld en is blijven investeren”, vertelt Reggy Heijens, de neef van de oprichter en sinds tien jaar directeur van Blom. “Rinus wilde altijd al voorop lopen.”

Blom verhuisde van een rijtjeshuis in Etten-Leur naar een vrijstaande woning binnen het dorp. Daar kon hij zijn voertuigen kwijt en bouwde hij een theorielokaal. Rond 1980 verhuisde hij, samen met het bedrijf, naar een boerderij die volledig werd gerenoveerd. Begin jaren negentig stapte hij over op een pand op een bedrijventerrein in Etten-Leur. Daar is het bedrijf nog steeds te vinden, al heeft het kantoor wel een grote opmaakbeurt gehad.

Heijens was zelf voorheen werkzaam bij de Rabobank. In 2001 maakte hij de overstap naar de verkeersschool, vertelt hij: “Ik heb eerst met de verschillende facetten van het bedrijf kennis gemaakt. Rijinstructeur ben ik overigens niet.” Zo’n tien jaar geleden nam hij de meeste taken over van zijn oom en werd hij directeur.

Ruimte gezocht

Buiten Etten-Leur heeft de verkeersschool een kantoor in Tilburg en in Breda. Net als veel andere grote rijscholen, is qua locatie het maximaal haalbare nu wel bereikt. “We kunnen geen kant meer op”, zegt Heijens. “We hebben hier in Etten-Leur 6.000 vierkante meter en ons oefenterrein, een kilometer verderop, is 18.000 vierkante meter. Ik heb nog onderhandeld met de buren, maar ze hebben geen interesse in verkoop van hun grond. Natuurlijk zouden we deze twee locaties graag samenvoegen, maar waar kun je daar ruimte voor vinden? Ja, ik ken wel mooie locaties, maar die zijn niet te betalen.”

Open dag Blom Verkeersschool op het oefenterrein in Etten-Leur
Open dag Blom Verkeersschool op het oefenterrein in Etten-Leur

Daarom probeert de verkeersschool de huidige locaties zo goed mogelijk te benutten. Op het oefenterrein aan de Hoevenseweg komt een nieuw kantoorgebouw te staan met een ruimte voor de lesvoertuigen. Die ruimte wordt overigens multifunctioneel, waarbij Heijens rekening houdt met de toekomst: “Als het nodig is kunnen we er ook nog meer leslokalen en kantoren van maken. Nu is er nog een grote vraag naar vrachtwagenchauffeurs. Een consument bestelt een product via internet, en de bezorger komt tot drie keer toe langs huis om het pakket af te leveren. Dat kan nooit lang meer doorgaan want het is niet rendabel. Misschien bestellen consumenten over tien jaar hun product niet meer via internet maar maken ze het zelf met een 3D-printer. Dan zijn er uiteindelijk minder chauffeurs nodig.”

Zelfrijdend

Zo houdt Heijens ook de ontwikkelingen op het gebied van autonoom vervoer nauwlettend in de gaten. “De volledig zelfrijdende auto laat nog wel even op zich wachten, maar ik denk dat het beroep van een vrachtwagenchauffeur er over tien jaar al anders uit kan zien.” Hij noemt truck platooning als voorbeeld, waarbij vrachtauto’s in colonne met elkaar zijn verbonden en autonoom kunnen rijden. “Chauffeurs zullen nog heel lang nodig zijn, maar hun werkzaamheden komen er anders uit te zien. Ze worden meer een procesoperator. Dat heeft ook gevolgen voor de opleiding.”

In hoeverre het ministerie en het CBR voldoende inspelen op de ontwikkelingen, is voor Heijens niet helemaal duidelijk. “Maar ik weet zeker dat ze ermee bezig zijn. Het is alleen lastig schakelen: ook het CBR is gebonden aan sturing vanuit het ministerie. Ook zijn er veel lagen binnen de organisatie. Zelf kunnen we ook niet verder vooruit kijken dan vijf jaar. Maar het is wel van belang dat het CBR tijdig laat weten wanneer er nieuwe eisen komen. Dan kunnen wij daar ook rekening mee houden met onze lesvoertuigen.”

Op het gebied van elektrisch en hybride rijden, verlangt de Heijens wél snel actie van het CBR. “We moeten ons niet meer focussen op handgeschakelde auto’s. Wat mij betreft stelt het CBR als eis dat vanaf 2028 alle lesvoertuigen elektrisch zijn. Dan hebben we in ieder geval duidelijkheid, want een nieuwe vrachtauto gaat gerust acht tot tien jaar mee.” Ook vindt hij dat de automaatcode moet worden afgeschaft. “De code is achterhaald. Steeds meer auto’s worden elektrisch of op zijn minst hybride. De ontwikkelingen gaan hard. We moeten hier in ieder geval zo snel mogelijk duidelijkheid over krijgen.”

Infrastructuur

Vooruitkijkend op de toekomst van Blom, constateert hij wel een steeds groter probleem. “We worden nu op drie manieren in onze groei beperkt: een gebrek aan personeel, een gebrek aan examencapaciteit maar ook een beperking op het gebied van infrastructuur.” Het wordt volgens Heijens steeds lastiger om met de vrachtauto verschillende soorten situaties te oefenen, aangezien in veel gebieden in dorpen en steden de vrachtwagen wordt geweerd. Ook op de snelweg staat het vast.

“Ook voor een examen is het belangrijk om verschillende soorten situaties te oefenen. We zouden graag een ontheffing willen krijgen, maar hiervoor hebben we te maken met lokale politiek. Er lopen hier wel gesprekken over. Maar om te voorkomen dat elke rijschool afhankelijk is van een lokaal college, zou het heel fijn zijn als dit landelijk wordt geregeld. Het liefst met hulp vanuit de branchevereniging en het CBR.” Vrijdag, tijdens het jubileumfeest, hoopt de directeur een aantal van deze punten aan te kaarten. “Ik moet toch iets roepen he?”, lacht Heijens.

Lees ook:

Bron: Verkeerspro Auteur: Nadine Kieboom Publicatie datum: Thu, 31 May 2018 10:41:51 +0000

Beginnen met rijlessen?

Autorijschool Leidsche Rijn , Autorijschool Woerden , Autorijschool Harmelen, Autorijschool Vleuten , Autorijschool Vleuterweide, Autorijschool De Meern, Autorijschool Montfoort, Autorijschool Veldhuizen, Autorijschool Utrecht ,Autorijschool Nieuwegein, Autorijschool IJsselstein, Autorijschool Zeist Autorijschool Maarssen, Autorijschool Maarssenbroek, Autorijschool Overvecht, Autorijschool Zuilen, Autorijschool Kanalen eiland, Autorijschool Papendorp, Autorijschool Houten, Autorijschool Bilthoven, Autorijschool Breukelen, Autorijschool de Bilt