Bedienen van smartphone in houder tijdens rijden toegestaan

By 10 maart 2018Nieuws, Verkeerspro

Automobilisten mogen tijdens het rijden hun mobiele telefoon bedienen als die in een houder zit. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden woensdag beslist. De aanleiding was een boete van 239 euro die een automobilist in Sneek had gekregen voor het bedienen van zijn smartphone in een houder.

Dat meldt de NOS. Volgens het gerechtshof heeft de wetgever ‘er bewust voor gekozen slechts het vasthouden van een telefoon te verbieden’. Wie vindt dat dit verbod moet worden uitgebreid tot aanraken of andere handelingen, moet zich volgens de rechter wenden tot de regelgever.

Het hof oordeelt dat het bedienen van een mobiele telefoon, terwijl deze niet wordt vastgehouden, niet valt onder artikel 61a van het RVV. Daar staat namelijk: ‘Het is degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig dat is uitgerust met een motor bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.’

OM wilde duidelijkheid

Een bestuurder stapte naar de rechter nadat hij een boete had gekregen van 239 euro. Agenten betrapten hem op het bedienen van zijn telefoon. De man zou een opvallende politieauto hebben gepasseerd terwijl hij met zijn telefoon bezig was. Zijn mobieltje zat in een houder links van het stuur.

De rechtbank Noord-Nederland ging mee in de stelling van het OM dat het aanraken van de telefoon gelijk staat aan het vasthouden ervan. Het Openbaar Ministerie wilde vervolgens weten of er een algemeen verbod geldt: mogen automobilisten hun telefoonscherm niet meer aanraken, ook niet als de telefoon in een houder bevestigd is en de bestuurder op wil nemen wanneer er gebeld wordt? Ondanks dat de Officier van Justitie in het gelijk was gesteld, ging het OM in hoger beroep om meer duidelijkheid te krijgen.

Lees ook: OM wil duidelijkheid over regels telefoongebruik in auto

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van RijschoolPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Bron: Verkeerspro Auteur: Nadine Kieboom Publicatie datum: Wed, 07 Mar 2018 13:21:29 +0000

Beginnen met rijlessen?

Autorijschool Leidsche Rijn , Autorijschool Woerden , Autorijschool Harmelen, Autorijschool Vleuten , Autorijschool Vleuterweide, Autorijschool De Meern, Autorijschool Montfoort, Autorijschool Veldhuizen, Autorijschool Utrecht ,Autorijschool Nieuwegein, Autorijschool IJsselstein, Autorijschool Zeist Autorijschool Maarssen, Autorijschool Maarssenbroek, Autorijschool Overvecht, Autorijschool Zuilen, Autorijschool Kanalen eiland, Autorijschool Papendorp, Autorijschool Houten, Autorijschool Bilthoven, Autorijschool Breukelen, Autorijschool de Bilt