Cannabisgebruiker in verkeer steeds vaker betrapt in België

By 24 november 2017Nieuws, Verkeerspro

Het aantal positieve controles op drugsgebruik tijdens het rijden in België is de laatste jaren fors gestegen, de laatste drie jaar zelfs met 35 procent. Opvallend veel mensen waren achter het stuur onder invloed van cannabis. Dat blijkt uit onderzoek van de Belgische verkeersveiligheidsorganisatie Vias institute.

Het aantal positieve controles op rijden onder invloed van drugs is de afgelopen jaren flink toegenomen. Zo waren er drie jaar geleden 5048 positieve controles, vorig jaar was dat aantal gegroeid naar 6819, ofwel een stijging van 35 procent. En de stijging lijkt zich door te zetten, want in de eerste zes maanden van dit jaar waren er al 3525 positieve controles.

Cursussen

Aanleiding voor de publicatie van de cijfers is dat Vias institute nu vijf jaar cursussen geeft aan mensen die veroordeeld zijn voor drugsgebruik in het verkeer. Meer dan 1100 deelnemers volgden al zo’n cursus. In bijna drie kwart van de gevallen (74 procent) werden ze doorverwezen omdat ze betrapt werden op het gebruik van cannabis terwijl ze reden. 12 procent had amfetamines gebruikt en 9 procent van de deelnemers was onder invloed van cocaïne bij het moment van controle.

Dat veel overtreders cannabis hadden gebruikt, blijkt volgens Vias institute ook uit een recente studie van het NICC (Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie) in de gerechtelijke arrondissementen Mechelen, Bergen en Turnhout. Dat instituut analyseerde 558 bloedstalen die afgenomen werden na een verkeerscontrole waarbij de bestuurder positief getest is op drugsgebruik.

Campagne

Sinds 1 juli 2017 gebruikt de politie in Nederland de speekseltest om drugsovertreders in het verkeer aan te pakken. Met de speekseltest wordt binnen enkele minuten gemeten of er sporen van drugs in het lichaam aanwezig zijn. In Nederland loopt momenteel een campagne die drugsgebruikers wijst op de gevaren van cannabis in het verkeer.

Vias institute geeft al meer dan 20 jaar cursussen aan veroordeelde verkeersovertreders. In deze cursussen gaan lesgevers in kleine groepen op interactieve wijze aan de slag met verkeersovertreders om het weer op het goede pad te krijgen. En vooral om samen met hen te zoeken naar alternatieven voor dit gedrag. Sinds 2012 wordt de aparte module ‘Drugs in het verkeer’ gegeven.

Lees ook:

Bron: Verkeerspro
Auteur: Willem de Hoog
Publicatie datum: Mon, 20 Nov 2017 12:51:43 +0000




Beginnen met rijlessen?

Autorijschool Leidsche Rijn , Autorijschool Woerden , Autorijschool Harmelen, Autorijschool Vleuten , Autorijschool Vleuterweide, Autorijschool De Meern, Autorijschool Montfoort, Autorijschool Veldhuizen, Autorijschool Utrecht ,Autorijschool Nieuwegein, Autorijschool IJsselstein, Autorijschool Zeist
Autorijschool Maarssen, Autorijschool Maarssenbroek, Autorijschool Overvecht, Autorijschool Zuilen, Autorijschool Kanalen eiland, Autorijschool Papendorp, Autorijschool Houten, Autorijschool Bilthoven, Autorijschool Breukelen, Autorijschool de Bilt