Rechter bevestigt: slecht rijgedrag kan zonder dossier gemeld worden bij CBR

By 31 oktober 2017Nieuws, Verkeerspro

Het is voor familieleden mogelijk om een ouder zonder medisch dossier te melden bij het CBR. Dat meldt de Volkskrant dinsdag, naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank. Betrokkenen kunnen door middel van een brief een brokkenpiloot aangeven bij het CBR. Aan de hand van de inzending bepaalt het CBR of zij overgaat tot nader onderzoek. 

Het CBR neemt al sinds 2010 aanvragen in behandeling waarbij een medisch dossier ontbreekt. Wel is het een van de eerste keren dat er een zaak wordt aangespannen door een bestuurder die een herkeuring moest ondergaan op verzoek van familie. Er worden jaarlijks zo’n honderd rijbewijshouders aangegeven bij het CBR.

Goedkeuring rechter

Een rechter keurde vorige maand een herkeuring goed op basis van een brief die familieleden hadden gestuurd. De 80-plusser had in 2015 nog zijn rijbewijs verlengd. Op zijn gezondsheidsverklaring gaf hij aan gezond te zijn en ook kwam de senior door de medische keuring. Zijn familie had echter vraagtekens bij de uitkomst en stuurde een brief naar het CBR.

In de brief stelde de betrokkenen dat de man in 2012 flauwviel, met ernstige veranderingen in spraak en gedrag als gevolg. Daarnaast zou hij in 2014 van zijn fiets zijn gevallen. Uit een CT-scan bleek dat hij hersenletsel had opgelopen. Hoewel de familie volgens de advocaat van de 80-plusser andere belangen had, namelijk een familieruzie, oordeelde de rechter dat de brief een ‘consistent en helder’ beeld schetste. De herkeuring werd daarom gegrond verklaard.

Het CBR laat aan de Volkskrant weten: “We geven de voorkeur aan een brief die wordt ondersteund door de bevindingen van een arts of maatschappelijke instantie, maar als die niet wil meewerken en de brief is geloofwaardig, beginnen we een onderzoek.”

‘Verplichte rijtest’

Sinds 2014 worden personen boven de 75 jaar die het rijbewijs verlengen medisch gekeurd door een arts. De arts beslist vervolgens of iemand een rijgeschiktheidstest moet doen bij het CBR. Vorige maand stond de nu nog niet-verplichte rijtest ter discussie.

Uit onderzoek dat EenVandaag deed bleek namelijk dat driekwart van de drieduizend respondenten vindt dat een rijtest boven een bepaalde leeftijd verplicht moet worden. Anbo, de belangenorganisatie voor senioren, is het niet eens met de strekking. Zij vindt dat de verplichte rijtest moet komen op basis van medische conditie, en niet op leeftijd.

Lees ook: ‘Rijvaardigheid moet leidend zijn bij een verplichte rijtest’

Bron: Verkeerspro
Auteur: Willem de Hoog
Publicatie datum: Tue, 24 Oct 2017 11:49:25 +0000
Beginnen met rijlessen?

Autorijschool Leidsche Rijn , Autorijschool Woerden , Autorijschool Harmelen, Autorijschool Vleuten , Autorijschool Vleuterweide, Autorijschool De Meern, Autorijschool Montfoort, Autorijschool Veldhuizen, Autorijschool Utrecht ,Autorijschool Nieuwegein, Autorijschool IJsselstein, Autorijschool Zeist
Autorijschool Maarssen, Autorijschool Maarssenbroek, Autorijschool Overvecht, Autorijschool Zuilen, Autorijschool Kanalen eiland, Autorijschool Papendorp, Autorijschool Houten, Autorijschool Bilthoven, Autorijschool Breukelen, Autorijschool de Bilt