Luchtwachters moeten gemeenten controleren op aanpak luchtvervuiling

By 14 november 2017Nieuws, Verkeerspro

De rechter oordeelde afgelopen najaar dat de Nederlandse Staat op een zo kort mogelijk termijn moet zorgen dat de luchtkwaliteit overal in Nederland aan de wettelijke Europese norm voldoet. Om dat te controleren, stelt Milieudefensie luchtwachters in. Dit zijn inwoners die controleren of gemeenten en het Rijk het vonnis van de rechter over gezonde lucht goed uitvoeren.

Wat het oordeel van de rechter betekent voor rijschoolhouders is nog niet duidelijk. Milieudefensie pleit al langere tijd voor oplossingen die effect kunnen hebben op de rijschoolbranche, zoals het invoeren van lagere maximumsnelheden, milieuzones en autoluwe steden. Luchtwachters moeten nu toezien of een gemeente zich houdt aan de wettelijke norm.

‘Ongezonde lucht’

De wettelijke norm werd in 2016 op minstens 95 plekken in het land overschreden, vaak in de buurt van intensieve veehouderijen en drukke wegen, met name in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Arnhem, Den Bosch en Eindhoven. Maar ook op de plekken waar de lucht wel voldoet aan de huidige normen, is de lucht volgens de Wereldgezondheidsorganisatie toch ongezond, weet Milieudefensie. In de hoop de normen aangescherpt te krijgen, voert het nog een bodemprocedure.

Luchtwachters

Om te controleren of gemeenten en het Rijk het ‘gezonde-lucht’-vonnis van de rechter goed uitvoeren, stelt Milieudefensie luchtwachters aan die de luchtkwaliteit op zulke plekken moeten meten. Naast het vastleggen van de luchtkwaliteit, moeten de luchtwachters de druk opvoeren bij lokale politici, acties organiseren en mensen bewust maken van de luchtvervuiling in hun stad, stelt campagneleider Anne Knol.

Er zijn voldoende maatregelen voorhanden om de luchtkwaliteit te verbeteren, benadrukt de organisatie: gemeentes kunnen bijvoorbeeld openbaar vervoer, de fiets en deelauto’s stimuleren, milieuzones instellen of voor autoluwe steden zorgen.

Lees ook: Milieudefensie wint kort geding gezonde lucht

Bron: Verkeerspro
Auteur: Willem de Hoog
Publicatie datum: Mon, 06 Nov 2017 12:03:24 +0000
Beginnen met rijlessen?

Autorijschool Leidsche Rijn , Autorijschool Woerden , Autorijschool Harmelen, Autorijschool Vleuten , Autorijschool Vleuterweide, Autorijschool De Meern, Autorijschool Montfoort, Autorijschool Veldhuizen, Autorijschool Utrecht ,Autorijschool Nieuwegein, Autorijschool IJsselstein, Autorijschool Zeist
Autorijschool Maarssen, Autorijschool Maarssenbroek, Autorijschool Overvecht, Autorijschool Zuilen, Autorijschool Kanalen eiland, Autorijschool Papendorp, Autorijschool Houten, Autorijschool Bilthoven, Autorijschool Breukelen, Autorijschool de Bilt