Coffeeshops lanceren verkeersveiligheidcampagne wietconsument

By 19 november 2017Nieuws, Verkeerspro

Coffeeshops in heel Nederland starten 15 november een campagne die de wietconsument waarschuwt voor de consequenties van cannabisgebruik in het verkeer. Sporen van cannabis blijven volgens de campagne tot 14 uur na gebruik aantoonbaar. De politie gebruikt sinds 1 juli 2017 een speekseltest om drugsovertreders aan te pakken. De boodschap van de campagne: ‘Cannabis in het verkeer? speel op zeker!’.

De campagne zal een vervolg zijn op ‘de groene BOB’ die in 2009 door coffeeshops werd gelanceerd. Veilig Verkeer Nederland (VVN) zag dit indertijd als een schending op het auteursrecht en dreigde juridische stappen te zetten. VVN staat nu achter de campagne, laat een woordvoerder weten.

‘Cannabis en rijden? speel op zeker!’

De campagne raadt cannabisgebruikers aan geen risico te nemen in het verkeer. De strekking van de poster luidt: “Wil je op zeker spelen, regel dan een chauffeur die niet heeft gedronken en geblowd, gebruik de fiets, de taxi, of het openbaar vervoer”. Alle 573 coffeeshops in Nederland krijgen de poster toegestuurd. Daarnaast gaat aankomende dinsdag de informatieve site www.cannabisinhetverkeer.nl online.

VVN is niet betrokken bij de campagne, maar laat weten het initiatief wel te steunen. “Wij steunen in principe alles wat bijdraagt aan verkeersveiligheid. Met de nieuwe speekseltest kan er echt onderzoek gedaan worden naar drugs in het verkeer, en het is best mogelijk dat wij ons daar in de toekomst ook voor inzetten”, aldus Rob Stomphorst, woordvoerder van VVN.

Speekseltest

De speekseltest is de laatste weken veelvuldig in het nieuws, omdat medicijngebruikers in het verkeer ‘onterecht’ positief testen. Verschillende organisaties en politici hebben zich ingezet voor deze groep, en met succes. Vorige maand liet minister Blok weten dat mensen met ADHD die dexamfetamine gebruiken volgens voorschrift de drugstest niet hoeven te vrezen.

Wanneer een bestuurder positief test, zal de politie een vervolgonderzoek instellen. Een onderzoeksbureau neemt bloed af en analyseert het op verschillende stoffen. Het onderzoek wordt dan gebruikt als bewijsmiddel.

Lees ook: OM houdt rekening met verklaring bestuurder met ADHD bij speekseltest

Bron: Verkeerspro
Auteur: Willem de Hoog
Publicatie datum: Fri, 10 Nov 2017 13:20:30 +0000




Beginnen met rijlessen?

Autorijschool Leidsche Rijn , Autorijschool Woerden , Autorijschool Harmelen, Autorijschool Vleuten , Autorijschool Vleuterweide, Autorijschool De Meern, Autorijschool Montfoort, Autorijschool Veldhuizen, Autorijschool Utrecht ,Autorijschool Nieuwegein, Autorijschool IJsselstein, Autorijschool Zeist
Autorijschool Maarssen, Autorijschool Maarssenbroek, Autorijschool Overvecht, Autorijschool Zuilen, Autorijschool Kanalen eiland, Autorijschool Papendorp, Autorijschool Houten, Autorijschool Bilthoven, Autorijschool Breukelen, Autorijschool de Bilt