Examinatoren in Engeland kondigen staking aan

By 19 november 2017Nieuws, Verkeerspro

Tweeduizend Engelse examinatoren staken op 4 december tegen de nieuwe wijzigingen in het praktijkexamen B. De vakbond die zich inzet voor examinatoren (PSC) en de Driving and Vehicle Standards Agency (DVSA), die verantwoordelijk is voor het houden van examens, zijn het niet eens over de arbeidsvoorwaarden.

Examenkandidaten moeten vanaf volgende maand rijden op aanwijzingen van een navigatieapparaat. Ook wordt het zelfstandig routerijden verlengd van 10 naar 20 minuten en moeten kandidaten tijdens het examen vragen over verkeersveiligheid beantwoorden.

‘Schrap de wijziging’

Volgens de PSC komt de veiligheid van de examinatoren in gevaar. Daarbij zouden examinatoren langer moeten werken, zonder dat daar extra loon tegenover staat. De staking, die volgens de vakbond twee dagen zal duren, zal effect hebben op duizenden examens. De PSC eist dat er voorafgaand aan de wijziging een uitgebreid testtraject komt om de veiligheid van de examinatoren te garanderen.

De vakbond laat weten dat DVSA de staking kan voorkomen door opnieuw in gesprek te gaan en te onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden. Tot die tijd wil de vakbond dat de veranderingen geschrapt worden.

Grotere verkeersveiligheid

In april van dit jaar werden de wijzigingen omtrent het B-examen definitief vastgelegd. De veranderingen moeten zorgen voor een grotere verkeersveiligheid. “Uiteindelijk moeten de wijzigingen het aantal verkeersongelukken reduceren.” aldus DVSA.

Momenteel duurt het onderdeel zelfstandig routerijden nog tien minuten, dit wordt verlengd naar 20 minuten, ongeveer de helft van de examentijd. Er komen ook nieuwe bijzondere manoeuvres, zoals het parallel parkeren langs de weg, parkeren in een parkeervak, of het wegrijden uit een parkeervak. Daarnaast moeten kandidaten tijdens het rijden vragen over verkeersveiligheid beantwoorden. Zo moet een leerling bijvoorbeeld laten zien hoe hij de ruiten moet schoonmaken, of hoe de verwarming op de voorruit kan worden gezet.

Bron: Verkeerspro
Auteur: Willem de Hoog
Publicatie datum: Thu, 16 Nov 2017 10:16:32 +0000
Beginnen met rijlessen?

Autorijschool Leidsche Rijn , Autorijschool Woerden , Autorijschool Harmelen, Autorijschool Vleuten , Autorijschool Vleuterweide, Autorijschool De Meern, Autorijschool Montfoort, Autorijschool Veldhuizen, Autorijschool Utrecht ,Autorijschool Nieuwegein, Autorijschool IJsselstein, Autorijschool Zeist
Autorijschool Maarssen, Autorijschool Maarssenbroek, Autorijschool Overvecht, Autorijschool Zuilen, Autorijschool Kanalen eiland, Autorijschool Papendorp, Autorijschool Houten, Autorijschool Bilthoven, Autorijschool Breukelen, Autorijschool de Bilt