Verklaring Omtrent Gedrag wordt verplicht voor rijinstructeurs

By 24 november 2017Nieuws, Verkeerspro

De ministerraad is vrijdagmiddag akkoord gegaan met een verplichte Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor rijinstructeurs. Op het moment dat iemand rijinstructeur wil worden of de lesbevoegdheid wil verlengen, moet hij of zij een VOG kunnen overleggen. Hiermee wil minister Cora van Nieuwenhuizen misstanden als fraude, mishandeling en oplichting aanpakken. De brancheverenigingen zijn blij met deze stap.

“Leerlingen zijn vaak jong. De lessen vinden bovendien vaak plaats in een een-op-een situatie met een ongelijkwaardige relatie. Dat maakt de leerlingen kwetsbaar en daarom is het des te belangrijker dat het contact tussen de leerling en de instructeur integer is”, aldus het ministerie. “De maatregel tot een wettelijke verplichting tot een verklaring omtrent gedrag helpt om de kandidaat te beschermen en een veilige werkplek voor examinatoren te creëren.”

Wens vanuit de branche

De maatregel volgt op een aantal signalen van wangedrag door rijinstructeurs en is met steun van de branche en andere betrokkenen tot stand gekomen. De VOG was al lange tijd een van de wensen vanuit de brancheverenigingen FAM, VRB en Bovag. Voormalig minister Melanie Schultz van Haegen meldde een jaar geleden al dat ze aan een verplichte VOG voor de rijschoolbranche werkte.

Het ministerie nam al eerder maatregelen in het kader van professionalisering van de branche. Instructeurs moeten nu al een geldige WRM-pas kunnen laten zien aan het CBR als zij mee willen rijden met een examen. Ook voert het CBR samen met de rijscholen tot april 2018 een social media-campagne waarin ze jongeren en hun ouders tips geven om goed het rijbewijs te halen, zoals het kiezen van een goede rijschool.

‘Mooie stap’

“Dit is een mooie stap in de goede richting”, zegt Peter van Neck van VRB. “Ik schrik van de meldingen die we soms binnenkrijgen.” Als voorzitter van de brancheverenigingen hoort hij af en toe schrijnende verhalen. “Leerlingen of hun ouders kloppen vaak eerst bij het CBR aan. Zij verwijzen hen door naar een branchevereniging, ook al is de betreffende rijschool geen lid van ons. Wel proberen we altijd advies te geven. Zo raden wij leerlingen en ouders altijd aan om na te gaan of er nog meer klachten zijn over de betreffende rijschool of instructeur. Die klachten kunnen ze dan bundelen om vervolgens aangifte te doen bij de politie.”

“Hier is enorm hard aan gewerkt door de brancheverenigingen”, vertelt Ruud Rutten, voorzitter van FAM. “En dan wil ik met name het werk van Irma Brauers (secretaris van VRB, red.) benoemen, die hier ontzettend veel werk in heeft gestoken.” De FAM heeft afgelopen week uitgebreid kennisgemaakt met de nieuwe Kamerleden in Den Haag. Rutten is positief over de nieuwe samenstelling. “Zij hebben toegezegd aan de slag te gaan met onze voorstellen.”

Door de mand vallen

Ook Bovag is blij met het verplichten van een VOG. “Eigenlijk is een VOG niet meer dan logisch, als je beseft dat rijinstructeurs werken met zestien- of zelfs vijftienjarigen”, vertelt woordvoerder Tom Huyskens. “Nu moet blijken hoeveel rijinstructeurs door de mand vallen.” Een VOG is geen garantie dat er niks gebeurt, beseft Huyskens. “Wel is het een stok achter de deur om figuren met een bepaalde achtergrond buiten de branche te houden.”

Bovag  heeft enkele jaren geleden al een VOG toegevoegd aan het eisenpakket voor de leden. Hierbij wordt gelet op zedenmisdrijven, fraudedelicten en verkeersmisdrijven. “We wilden niet wachten op maatregelen vanuit Den Haag. Naar aanleiding van een VOG is zelfs een instructeur ontslagen, nadat zijn werkgever erachter kwam dat hij in het verleden veroordeeld is voor zedenmisdrijven met minderjarigen.”

In combinatie met andere eisen heeft deze maatregel Bovag wel veel leden gekost. “De extra kosten vonden zij bezwaarlijk. Ook vonden ze dat een organisatie als Bovag zich hier niet mee moet bemoeien. Wel hoorden we positieve geluiden vanuit de politiek. Sowieso zijn we ook blij dat FAM en VRB de wens voor een VOG ook hebben overgenomen.”

Voorjaar

Het wetsvoorstel wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Naar verwachting zal de Tweede Kamer in het voorjaar de VOG voor rijinstructeurs behandelen.

Lees ook: 

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van RijschoolPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Bron: Verkeerspro Auteur: Nadine Kieboom Publicatie datum: Fri, 17 Nov 2017 13:31:25 +0000

Beginnen met rijlessen?

Autorijschool Leidsche Rijn , Autorijschool Woerden , Autorijschool Harmelen, Autorijschool Vleuten , Autorijschool Vleuterweide, Autorijschool De Meern, Autorijschool Montfoort, Autorijschool Veldhuizen, Autorijschool Utrecht ,Autorijschool Nieuwegein, Autorijschool IJsselstein, Autorijschool Zeist Autorijschool Maarssen, Autorijschool Maarssenbroek, Autorijschool Overvecht, Autorijschool Zuilen, Autorijschool Kanalen eiland, Autorijschool Papendorp, Autorijschool Houten, Autorijschool Bilthoven, Autorijschool Breukelen, Autorijschool de Bilt