Cursus voor camperaars blijkt toegevoegde waarde voor rijschool

By 7 december 2017Nieuws, Verkeerspro

De rijvaardigheidstrainingen die de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) samen met twintig Bovag-rijscholen aanbiedt, krijgt volgend jaar een vervolg. Deelnemers zijn volgens Bovag erg positief over de trainingen. Eind dit jaar zijn er ruim driehonderd rijvaardigheidscertificaten uitgereikt. Ook de rijopleiders zien een toegevoegde waarde voor hun rijschool.

De training is opgezet door Bovag in samenwerking met NKC, een platform voor camperaars. Aanleiding is de flinke groei van het aantal campers in Nederland, in combinatie met de verkeersveiligheid, vertelde René Smit van NKC afgelopen voorjaar. Het rijden in een camper vraagt toch om andere vaardigheden van de eigenaar dan het besturen van een auto. Bovendien zijn de meeste bestuurders ouder dan 60.

Toegevoegde waarde

NKC-leden krijgen tijdens de training instructie over onder andere inparkeren, belading, draaicirkel en het inschatten van de breedte en hoogte van het voertuig. De bestuurders blijken vaak weinig inzicht te hebben in de afmetingen van het voertuig. Als zij de opdrachten goed uitvoeren, krijgen ze een NKC Rijvaardigheidscertificaat. Daarmee krijgen de leden korting op hun jaarpremie van een NKC-camperverzekering.

Deelnemers zijn volgens Bovag erg positief over de trainingen. Ze werden gewaardeerd met een gemiddeld rapportcijfer van 8,6. Ook de deelnemende rijscholen zijn enthousiast. Ze zien de training als een toegevoegde waarde voor hun rijschool. De NKC publiceert immers een brochure met daarin een lijst met de deelnemende rijscholen. Die brochure wordt verstuurd naar zo’n 47.000 leden.

Cursus geven

NKC heeft besloten door te gaan met de huidige groep rijscholen en deze groep voorlopig niet verder uit te breiden. Het is dus niet mogelijk voor rijscholen om zich aan te melden. Wel kunnen instructeurs zich aanmelden om de deelnemende rijscholen te ondersteunen tijdens een of meerdere trainingen. Hier krijgen de instructeurs een vergoeding voor. Wel moeten ze in bezit zijn van de daarvoor bestemde opleidingspapieren (WRM C).

Het geven van campertrainingen is uiteraard niet voorbehouden aan deze twintig rijscholen, vertelt Bovag-woordvoerder Tom Huyskens. “Andere rijscholen kunnen natuurlijk zelf de boer op gaan. Ze kunnen heel eenvoudig aankloppen bij een caravan- of camperbedrijf en een samenwerking aangaan. Dat bedrijf kan dan bij klanten reclame maken voor jouw rijschool. Dat geldt natuurlijk ook bij het motorrijbewijs.”

Voor campers met een gewicht van 3.500 tot 7.500 kilo hebben bestuurders sinds de invoering van de derde Europese rijbewijsrichtlijn een C1-rijbewijs nodig.

Lees ook:

Bron: Verkeerspro
Auteur: Nadine Kieboom
Publicatie datum: Tue, 05 Dec 2017 10:50:08 +0000
Beginnen met rijlessen?

Autorijschool Leidsche Rijn , Autorijschool Woerden , Autorijschool Harmelen, Autorijschool Vleuten , Autorijschool Vleuterweide, Autorijschool De Meern, Autorijschool Montfoort, Autorijschool Veldhuizen, Autorijschool Utrecht ,Autorijschool Nieuwegein, Autorijschool IJsselstein, Autorijschool Zeist
Autorijschool Maarssen, Autorijschool Maarssenbroek, Autorijschool Overvecht, Autorijschool Zuilen, Autorijschool Kanalen eiland, Autorijschool Papendorp, Autorijschool Houten, Autorijschool Bilthoven, Autorijschool Breukelen, Autorijschool de Bilt