‘Sommige truckers hebben geen flauw benul of ze veilig rijden’

By 16 december 2017Nieuws, Verkeerspro

Twintig procent van de pechgevallen op de Nederlandse wegen wordt veroorzaakt door bandproblemen. De kosten hiervan zijn hoog, zowel voor de samenleving vanwege de files als voor het betrokken bedrijf. Theorie-ontwikkelaar Verjo heeft in samenwerking met FAM Verkeersschool Veronica en Rijkswaterstaat een nieuwe bijscholingscursus ontwikkeld die zich richt op het bevorderen van veiligheid en doorstroming op stroomwegen. De cursus legt de nadruk op de banden, bandenspanning en overbelading van voertuigen. RijschoolPro volgde de nieuwe bijscholingscursus U48-1 en WRM47 en doet verslag. 

Primair kan de U48-1 nascholing voor Code 95 gevolgd worden. Daarnaast is de WRM47 als bijscholing voor rijinstructeurs beschikbaar voor categorie B, C, en D. RijschoolPro liep mee met de vrachtwagencursus bij FAM Verkeersschool Kees van Iersel uit Heesch.

Aanleiding cursus

Voertuigcontrole wordt steeds belangrijker omdat chauffeurs niet altijd een eigen voertuig hebben. Daarnaast rijden transportvoertuigen steeds vaker 24 uur per dag door. De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat 50 procent van de vertragingen door vrachtauto’s op het wegennet wordt veroorzaakt door slechte voertuigcontrole. Rijkswaterstaat heeft daarom in samenspraak met directeur Ernest Alvares van FAM Verkeersschool Veronica de conclusie getrokken dat er een speciale bijscholing nodig was voor zowel de chauffeur als de rijinstructeur. Verjo heeft de opleiding op hun verzoek ontwikkeld.

Bij 20 procent van de incidenten ligt de oorzaak in verkeerde omgang met banden. Voorbeelden hiervan zijn overbelading, onregelmatige slijtage, beschadigingen aan de velg en bandenspanning. De impact is vaak enorm, er ontstaan files, schade aan het wegdek, lichamelijk letsel en zelfs dodelijke slachtoffers. De chauffeur leert in de cursus de taal van de banden. Uiteindelijk is het doel om files door grote voertuigen substantieel te laten afnemen. Belangrijk hierbij is een goede communicatie naar zijn planner. Een chauffeur kan met kleine aanpassingen in zijn gedrag een grote bijdrage leveren. De opleiding moet de chauffeur hier bewust van maken.

Theoretisch dagdeel

De cursusdag is ingericht in twee dagdelen, het eerste deel is theoretisch en het tweede praktisch. Ben van der Steen is deze dag de instructeur van dienst. Hij is 24 jaar rijinstructeur en al jaren verantwoordelijk voor de bijscholing bij Verkeersschool Kees van Iersel. Voorafgaand aan de cursus vertelt van der Steen over zijn passie lesgeven: “Ik geef nog met plezier de bijscholingscursussen. Ik vind het nog altijd een uitdaging om een chauffeur te motiveren en daarnaast vragen te beantwoorden die vanuit de klas komen.” Na een voorstelronde begint de presentatie. Van der Steen legt de nadruk op het belang van de bijscholingscursus: “De controle van de band is bepalend voor zijn of haar eigen veiligheid.”

Allereerst is er aandacht voor Incident Management, het geheel aan maatregelen dat de weg zo snel mogelijk vrij maakt na een ongeval. Na de veiligheid rondom incidenten wordt de koppeling gemaakt naar de banden. Niet alleen zorgen goede banden voor een langere levensduur en is dat daardoor economisch aantrekkelijk, ze voorkomen ook potentiële incidenten. Aan de orde komt de wetgeving, het soort banden, slijtage, wegligging, laadindex, en brandstofgebruik. Een band herprofileren kan het kilometerrendement zelfs met 25 procent verhogen. Bovendien zit er volgens Van der Steen een belangrijk kostenplaatje aan de banden: “De bandenkeuze is ook belangrijk in het Nieuwe Rijden. Een permanente goede bandenspanning kan een besparing van 1.500 euro per jaar aan brandstof opleveren.”

‘Hier heb je wat aan’

Na het theoretische dagdeel houden de kandidaten pauze. De cursisten laten weten blij te zijn met de nieuwe U48-1 bijscholing. “Deze is veel beter dan de cursussen die momenteel bestaan, die stellen vaak niets voor”, vertelt een cursist. Een andere cursist vult aan: “Vaak zie je dat de instructeur staat te entertainen voor de klas, in dit geval heb je er echt iets aan.” De cursisten hebben ook verbeterpunten: “De filmpjes zijn soms in het Frans, of Engels, dat zou nog beter kunnen.”

Vervolgens start het praktische deel. Instructeur van der Steen heeft voorafgaand aan de cursus een aantal voertuigen geprepareerd, en de cursisten gaan een aantal banden inspecteren. Als de checklist is overhandigd, verplaatst de groep zich naar buiten.

Grondige voertuigcontrole

Eenmaal buiten inspecteren de cursisten de voertuigen die op het terrein aanwezig zijn. De checklist is leidend, er wordt gekeken naar de aankoppeling van de aanhangwagen, of de verlichting klopt, of er schade is, en of er lekkages te ontdekken zijn. “Sommige truckers zitten 12 uur per dag op de wagen, terwijl ze geen enkel benul hebben of ze veilig rondrijden. Je merkt wel dat je een chauffeur tijdens dit soort praktijkmomenten bewust maakt van de gevaren,” aldus van der Steen.

(De tekst gaat verder onder de foto)

Verkeersschool van Iersel

Op het terrein staan ook een aantal banden die de cursisten inspecteren. Volgens Van der Steen kan een band op verschillende manieren kapot gaan: “Te veel pk’s, het verkeerd monteren en slijtage van de band. Deze dingen zijn vaak niet in één oogopslag te zien. Een grondige controle is noodzakelijk.”

‘Meer cursussen’

Bartjan Engelfriet van Verjo laat weten dat de theorie-ontwikkelaar werkt aan meerdere cursussen. De cursussen worden aangeboden via een eigen ontwikkeld platform genaamd Masterdrive. Daarnaast is er een online tool en die bevat alle documenten die nodig zijn in het leslokaal en certificeren. Eind volgend jaar hoopt Verjo meerdere cursussen van dezelfde kwaliteit te hebben opgezet.

De U48-1 en WRM47 is de eerste cursus die Verjo volgens dit model aanbiedt aan de opleiders. Het doel is alle nascholingscursussen van Verjo volgens dit principe in te richten. “In de cursussen besteden we veel aandacht aan de taak van de chauffeur. Daarom kunnen deze cursussen gelijk toegepast worden in de praktijk”, aldus Engelfriet. Volgens Engelfriet zijn de cursussen relatief betaalbaar. ”De opleidingskosten zijn voor vervoerders makkelijk terug te verdienen. Als een vervoerder minder incidenten heeft op stroomwegen dan wordt er veel geld bespaard.”

Er kunnen maximaal twaalf leerlingen deelnemen per cursus. De U48-1 kan gericht worden op de nascholing voor beroepschauffeurs. WRM47 richt zich op de bijscholing voor de rijinstructeur voor de categorie B, C, en D. Bij de instructeurs wordt er in het praktijkgedeelte gewerkt met de rijprocedure.

Lees ook: 

Bron: Verkeerspro
Auteur: Willem de Hoog
Publicatie datum: Thu, 14 Dec 2017 08:28:38 +0000




Beginnen met rijlessen?

Autorijschool Leidsche Rijn , Autorijschool Woerden , Autorijschool Harmelen, Autorijschool Vleuten , Autorijschool Vleuterweide, Autorijschool De Meern, Autorijschool Montfoort, Autorijschool Veldhuizen, Autorijschool Utrecht ,Autorijschool Nieuwegein, Autorijschool IJsselstein, Autorijschool Zeist
Autorijschool Maarssen, Autorijschool Maarssenbroek, Autorijschool Overvecht, Autorijschool Zuilen, Autorijschool Kanalen eiland, Autorijschool Papendorp, Autorijschool Houten, Autorijschool Bilthoven, Autorijschool Breukelen, Autorijschool de Bilt