Sluiting rijtestlocaties definitief; Winschoten uitzondering

By 22 december 2017Nieuws, Verkeerspro

Na een derde evaluatie over de sluiting van rijtestlocaties heeft het CBR besloten het nieuwe locatiebeleid definitief te maken. Uitzondering hierop is Winschoten, waar de rijtestlocatie weer wordt heropend vanwege het hoge aantal rijtesten in die regio. 

Het aantal locaties waar rijtesten worden afgenomen is afgelopen jaar teruggegaan van 53 naar 30. Het CBR wil hiermee efficiënter werken. De sluiting gebeurde op verzoek van de brancheverenigingen in drie fases: de locaties met de kleinste afstand naar de andere rijtestlocatie en de plekken met de minst goede faciliteiten waren als eerste aan de beurt. Na elke fase hield het CBR een evaluatie.

Winschoten wordt weer heropend. De reden is de geografische ligging in combinatie met het hoge aantal rijtesten in deze regio. Wanneer deze locatie weer wordt geopend, is nog niet bekend.

Bezwaren

Zowel vanuit de branche als de politiek kwam kritiek op het verminderen van het aantal rijtestlocaties. Zo moeten rijtestkandidaten een test afleggen in een gebied dat ze niet kennen. Dat kan bijvoorbeeld problemen opleveren voor mensen met autisme. Daarnaast kunnen de kosten hoger uitpakken, omdat kandidaten (en rijschoolhouders) verder moeten rijden. Bovendien willen zij soms vooraf een paar keer oefenen in een gebied dat verder weg ligt. Volgens het CBR blijft de landelijke dekking goed, omdat er ‘altijd wel een CBR-locatie binnen een uur te bereiken is’.

Om het effect van het sluiten van de rijtestlocaties te meten, hield het CBR een enquête onder klanten en rijopleiders die het afgelopen jaar een rijtest hebben afgelegd. Hier deden ruim 1.500 kandidaten en 760 rijscholen aan mee. De bezwaren die de kandidaten aangaven, was dat de rijtest in een onbekende omgeving lastiger was, het gaf hen extra spanning, de afstand was groter en de kosten waren hoger.

Reistijd

Verder bleek dat 95 procent van de kandidaten binnen 33 minuten bij een rijtestlocatie kan zijn. De gemiddelde reistijd ligt met name in het noorden en in Zeeland hoger. In Leeuwarden gaat het om 24 minuten, in Goes doen kandidaten er gemiddeld 22 minuten over. Ook Leusden springt eruit met 22 minuten. Rijscholen vinden 25 minuten acceptabel voor kandidaten, blijkt uit de enquête.

Van de kandidaten heeft  52 procent rijlessen genomen in de onbekende omgeving. Toch vond slechts 18 procent dit bezwaarlijk. Verder zijn de kandidaten tevreden over de toegankelijkheid en de privacy van de locatie, net als over de afname van de rijtest.

Rijgeschiktheidstesten

Op de rijtestlocatie beoordeelt het CBR door middel van rijgeschiktheidstesten of bestuurders met een beperking of gezondheidsproblemen nog in staat zijn om veilig te rijden. Er worden zo’n 12.500 testen per jaar uitgevoerd. Uit de enquete blijkt dat ongeveer een kwart op de rijtestlocatie komt vanwege een praktijkexamen; 36 procent doet dit vanwege gezondheidsredenen en 21 procent omdat het rijbewijs vernieuwd moet worden na de 75e verjaardag.

Lees ook: 

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van RijschoolPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Bron: Verkeerspro Auteur: Nadine Kieboom Publicatie datum: Thu, 21 Dec 2017 10:09:03 +0000

Beginnen met rijlessen?

Autorijschool Leidsche Rijn , Autorijschool Woerden , Autorijschool Harmelen, Autorijschool Vleuten , Autorijschool Vleuterweide, Autorijschool De Meern, Autorijschool Montfoort, Autorijschool Veldhuizen, Autorijschool Utrecht ,Autorijschool Nieuwegein, Autorijschool IJsselstein, Autorijschool Zeist Autorijschool Maarssen, Autorijschool Maarssenbroek, Autorijschool Overvecht, Autorijschool Zuilen, Autorijschool Kanalen eiland, Autorijschool Papendorp, Autorijschool Houten, Autorijschool Bilthoven, Autorijschool Breukelen, Autorijschool de Bilt