‘Staatsexamen’ vanuit CBR-locaties ‘zorgvuldig’ afgestemd met branche

By 22 december 2017Nieuws, Verkeerspro

Het CBR maakte onlangs bekend dat het nader onderzoek rijvaardigheid (NO), voorheen het BNOR- of staatsexamen, voortaan vanaf eigen examencentra wordt afgenomen. Vanaf 1 januari 2018 leggen kandidaten het examen niet meer af vanaf externe locaties, zoals hotels. De rijschoolbranche reageerde verdeeld op dit besluit. Welke afwegingen hebben het CBR en de branchevereniging hebben gemaakt om te komen tot deze beslissing?

Het nader onderzoek rijvaardigheid is een speciaal examen voor wie vier keer binnen vijf jaar zakt voor het praktijkexamen in een bepaalde rijbewijscategorie. Bij dit ‘staatsexamen’ krijgt een leerling meer persoonlijke begeleiding en meer tijd. In 2016 gingen 21.964 kandidaten op voor het nader onderzoek rijvaardigheid. Volgend jaar verhuizen al deze examens naar de 53 CBR-examencentra.

‘Zorgvuldig afgestemd’

Het CBR pleit al sinds 2010 voor eigen huisvesting van het nader onderzoek rijvaardigheid. In 2015 startte het CBR een traject tot dit besluit. “De voorbereiding voor dit besluit is uiterst zorgvuldig gedaan”, vertelt een woordvoerder van het CBR. Er is onder andere gesproken met de brancheorganisaties. Daarnaast is er een cijferanalyse gedaan door het CBR. Zo zag het toetsingsorgaan het aantal NO’s met een derde teruglopen en het aantal faalangstexamens stijgen. Ook is er een expertmeeting gehouden en hield het CBR een enquête onder honderd NO-examenkandidaten. Hieruit bleek dat kandidaten het vooral belangrijk vinden dat er rust is tijdens hun examen.

De verhuizing moet leiden tot een betere bediening van de klanten in een professionele omgeving. Kandidaten kunnen op die manier terecht in het gebied waar zij ook hun rijexamens hebben afgelegd. Gespecialiseerde rijvaardigheidsadviseurs blijven het examen afnemen. In totaal heeft het CBR nu 35 examinatoren die een nader onderzoek rijvaardigheid afnemen en daar komen er volgend jaar 15 bij. De NO-examens zullen vanuit de praktijkexamenzaal worden afgenomen en dus niet op een aparte plek binnen het CBR. De aanpak is vergelijkbaar met het faalangstexamen.

Bekenden

De brancheverenigingen hebben met het CBR rond de tafel gezeten en laten aan RijschoolPro weten dit besluit te steunen. “Het CBR heeft dit probleem aangekaart en we zijn hierover in gesprek gegaan”, laat VRB-voorzitter Peter van Neck weten. “Het verhaal is tweeledig. Aan de ene kant zie je dat zo’n locatie soms gunstiger kan zijn, het stelt de leerling op zijn gemak. Maar ik heb ook vaak genoeg situaties meegemaakt waarin het een nadeel was. In een hotel in de eigen omgeving komt zo’n leerling vaak bekenden tegen. Dit is niet bevorderend voor het examen.”

Ook Ruud Rutten van de brancheorganisatie FAM laat weten dat hij zich al ‘jaren stoorde’ aan de ‘onprettige situatie’. Je moet je voorstellen dat je in een Van der Valk Hotel zit, en dan komt er een bekende van de leerling langs. De leerling gaat vervolgens heel nerveus het examen in.” Rutten laat weten volledig achter het besluit te staan.

‘Extra betalen’

Er zijn ook rijinstructeurs die het niet eens zijn met de beslissing. Zo laat een rijinstructeur aan RijschoolPro weten: “Er wordt extra betaald voor het BNOR-examen en de leerlingen hebben daardoor recht op de rust die aan het examen vooraf gaat.“ Volgens een woordvoerder van het CBR heeft de organisatie hier rekening mee gehouden. “Omdat de tijdstippen van de onderzoeken voor het grootste deel afwijken van de overige examens, is er voldoende rust in de zaal.”

Lees ook: Nader onderzoeken rijvaardigheid voortaan vanuit CBR-examencentra

Bron: Verkeerspro
Auteur: Willem de Hoog
Publicatie datum: Mon, 18 Dec 2017 14:24:04 +0000
Beginnen met rijlessen?

Autorijschool Leidsche Rijn , Autorijschool Woerden , Autorijschool Harmelen, Autorijschool Vleuten , Autorijschool Vleuterweide, Autorijschool De Meern, Autorijschool Montfoort, Autorijschool Veldhuizen, Autorijschool Utrecht ,Autorijschool Nieuwegein, Autorijschool IJsselstein, Autorijschool Zeist
Autorijschool Maarssen, Autorijschool Maarssenbroek, Autorijschool Overvecht, Autorijschool Zuilen, Autorijschool Kanalen eiland, Autorijschool Papendorp, Autorijschool Houten, Autorijschool Bilthoven, Autorijschool Breukelen, Autorijschool de Bilt