‘Waarom heeft een speed-pedelec wel een kenteken en een tractor niet?’

By 22 december 2017Nieuws, Verkeerspro

Verschillende belangenorganisaties voor (land)bouwvoertuigen hebben vorige week een petitie ingediend bij minister Cora van Nieuwenhuizen van Waterstaat en Infrastructuur. De partijen hebben het verzoek ingediend om snel over te gaan tot invoering van het kenteken voor alle landbouwvoertuigen die op de openbare weg rijden. De minister laat weten meer tijd nodig te hebben om tot een voorstel te komen.

Nederland moet voor 20 mei 2018 voldoen aan een Europese Richtlijn 2014/45/EU. Deze wetgeving verplicht tractoren met een constructiesnelheid hoger dan 40 kilometer per uur tot een APK-keuringsbewijs. Dit kan alleen als zij een kenteken hebben. Nederland is momenteel het enige land in Europa dat geen kentekenverplichting heeft voor landbouwvoertuigen.

Met de invoering van het kenteken gaat de maximumsnelheid van 25 kilometer per uur naar 40 kilometer per uur. Deze snelheidsverhoging zou volgens de organisaties zorgen voor minder gevaarlijke situaties. Voor wegbeheerders is de kentekenplicht van alle (land)bouwvoertuigen een voorwaarde om akkoord te gaan met de snelheidsverhoging. Tractoren en bouwmachines moeten nu vaak door steden en dorpen omdat ze geen gebruik kunnen maken van provinciale wegen en rondwegen.

Verkeersveiligheid

Volgens Hero Dijkema, beleidsadviseur bij brancheorganisatie Cumela, is een kentekenverplichting noodzakelijk voor de borging van de verkeers- en voertuigveiligheid. “Zonder kenteken heeft de tractor geen identiteit en is handhaving bijna onmogelijk. Wij pleiten al twintig jaar voor de kentekening. Het is ongelooflijk dat een speed-pedelec wel een kenteken heeft, en een tractor niet.”

Sjef van de Ven, medewerker bij Verkeersschool Blom, zegt dat er voor rijschoolhouders niet veel verandert als de invoering van het kentekenbewijs definitief wordt. “Er kan wat meer doorgereden worden, dat is wel prettig. Vaak merk je dat je het verkeer achter je ophoudt.” Volgens Van de Ven levert het ook andere voordelen op. “Verzekeringstechnisch gaat de rijschoolhouder er wel op vooruit, want het voertuig is beter geregistreerd. Daarnaast is een tractor beter te traceren als deze wordt gestolen.”

Onevenredige lasten

In december van 2016 zei de Tweede Kamer nee tegen de kentekening van landbouwvoertuigen. Volgens Dijkema was de gedachte van tegenstemmers VVD en CDA dat een kenteken niet bijdraagt aan een grotere verkeersveiligheid. Daarnaast zou het verplichte kenteken leiden tot onevenredige lastenverzwaring voor het bedrijfsleven. SGP en PVV stemde ook tegen het voorstel.

Dijkema licht toe dat zo laag mogelijke lasten het belangrijkste uitgangspunt is van het voorstel. “Het kentekenbewijs is eenmalig 18 euro, en de kentekenplaat zelf kost slechts 12 euro. Dit vinden wij geen enorme lastenverzwaring. Onze verwachting is dat het landbouwverkeer alleen nog maar verder toe zal nemen, in lijn met de groei van de economie. Daarnaast gaan landbouwvoertuigen steeds grotere afstanden overbruggen.”

‘Meer tijd’

In juni van dit jaar heeft voormalig minister Infrastructuur en Milieu Schultz van Haegen het wetsvoorstel opnieuw ingediend. Huidig minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen liet vorige week in de Tweede Kamer weten: “Een eerder wetsvoorstel van het ministerie heeft niet de eindstreep gehaald. Het lijkt niet erg zinvol om exact hetzelfde wetsvoorstel te komen. Er zijn bovendien nieuwe suggesties aangedragen die we in het verleden nog niet hebben bekeken.”

Van Nieuwenhuizen gaf aan meer tijd nodig te hebben om te komen tot een nieuw voorstel voor het kentekenplicht. “Mijn inzet is dat we vanuit Europa aan de verplichtingen moeten voldoen. Europa heeft namelijk een ingebrekestellingsprocedure opgestart. Wij moeten nu met een oplossing komen.”

Lees ook:

Bron: Verkeerspro
Auteur: Willem de Hoog
Publicatie datum: Wed, 20 Dec 2017 08:48:38 +0000
Beginnen met rijlessen?

Autorijschool Leidsche Rijn , Autorijschool Woerden , Autorijschool Harmelen, Autorijschool Vleuten , Autorijschool Vleuterweide, Autorijschool De Meern, Autorijschool Montfoort, Autorijschool Veldhuizen, Autorijschool Utrecht ,Autorijschool Nieuwegein, Autorijschool IJsselstein, Autorijschool Zeist
Autorijschool Maarssen, Autorijschool Maarssenbroek, Autorijschool Overvecht, Autorijschool Zuilen, Autorijschool Kanalen eiland, Autorijschool Papendorp, Autorijschool Houten, Autorijschool Bilthoven, Autorijschool Breukelen, Autorijschool de Bilt