Grote verschillen in slagingspercentages CBR-examencentra

By 18 januari 2018Nieuws, Verkeerspro

De slagingspercentages voor het eerste auto-examen variëren sterk per examencentrum. De CBR-locatie in Rotterdam heeft met 36,1 procent het laagste slagingspercentage van Nederland; Maastricht scoort het beste met 63,4 procent. Dat blijkt uit een data-analyse van CBR-cijfers over 2017 door RijschoolPro. 

Op provinciaal gebied is het slagingspercentage in Limburg eveneens het hoogst, namelijk 61,2 procent. Zuid-Holland staat onderaan met 44,9 procentHet CBR kan geen feitelijke conclusies verbinden aan het grote verschil tussen de CBR-examencentra. Woordvoerder Irene Heldens stelt: “Het CBR ziet dat in de meeste plaatsen waar het aandeel tussentijdsetoetsen hoog is, het slagingspercentage ook hoger uitvalt.”

De cijfers die zijn geanalyseerd beslaan de periode van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2017. Daarin was het gemiddelde slagingspercentage voor het eerste praktijkexamen voor de auto 50,3 procent. Het gemiddelde slagingspercentage voor het herexamen B was in deze periode 50,5 procent.

Structureel probleem

Maastricht, Horn, Almelo, Sittard en Urmond blijken toplocaties te zijn om je rijbewijs te halen. De slagingspercentages liggen op deze plekken met zestig procent een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde.

Aan de onderkant halen Rotterdam en Barendrecht niet eens de 40 procent. In Rotterdam, waar examinatoren in het afgelopen jaar 8.394 eerste B examens afnamen, ligt het slagingspercentage slechts op 36,1 procent. Het lage slagingspercentage in deze regio is de laatste jaren een structureel probleem. In 2015 was het slagingspercentage in Rotterdam nog 37,1 procent, en twee jaar daarvoor lag het slagingspercentage tussen de 36 en 40 procent. 

Herexamen

Bij de herexamens is dezelfde trend te zien. De randstad scoort slecht, Rotterdam, Amsterdam, Gouda en Barendrecht blijven allemaal onder de 50 procent. Het platteland levert meer geslaagden dan de stedelijke gebieden. Het slagingspercentage ligt in Almelo, Emmen en Terneuzen rond de 60 procent.

Wat nog meer opvalt is dat slecht scorende CBR-examencentra relatief veel examens afnemen. Locaties als Rotterdam, Rijswijk en Amsterdam nemen in totaal rond de twintigduizend examens per jaar af. Bij goed scorende examencentra ligt dit aantal rond de drieduizend.

Provinciale verschillen

Naast verschillen tussen de examencentra is er ook een duidelijk verschil tussen de provincies te zien. Wat opvalt is dat Zuid-Holland (44,9 procent) en Noord-Holland (49,7 procent) het landelijk gemiddelde naar beneden halen, mede omdat hier de meeste examens worden afgenomen. Limburg en Overijssel scoren het beste, 57 procent van de leerlingen slaagt hier voor het eerste auto-examen.

RijschoolPro vergeleek de verschillen twee jaar geleden ook al. Toen kwamen globaal gezien dezelfde cijfers naar boven. De uitersten zijn wel groter geworden. Het verschil tussen het hoogste en laagste slagingspercentage was twee jaar geleden 23,4 procent. Dat verschil is afgelopen jaar opgelopen naar 27,3 procent.

Lees ook:

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van RijschoolPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Bron: Verkeerspro Auteur: Willem de Hoog Publicatie datum: Thu, 18 Jan 2018 08:50:07 +0000

Beginnen met rijlessen?

Autorijschool Leidsche Rijn , Autorijschool Woerden , Autorijschool Harmelen, Autorijschool Vleuten , Autorijschool Vleuterweide, Autorijschool De Meern, Autorijschool Montfoort, Autorijschool Veldhuizen, Autorijschool Utrecht ,Autorijschool Nieuwegein, Autorijschool IJsselstein, Autorijschool Zeist Autorijschool Maarssen, Autorijschool Maarssenbroek, Autorijschool Overvecht, Autorijschool Zuilen, Autorijschool Kanalen eiland, Autorijschool Papendorp, Autorijschool Houten, Autorijschool Bilthoven, Autorijschool Breukelen, Autorijschool de Bilt