Leerling wacht maanden op uitslag gezondheidsverklaring

By 1 februari 2018Nieuws, Verkeerspro

Het CBR kampt met een achterstand bij het verwerken van de gezondheidsverklaringen. Dat erkende Petra Delsing, directeur van het CBR, vorige week op de algemene ledenvergadering van VRB in Lexmond. “Niet alleen rijvaardigheid heeft een achterstand opgelopen, maar ook de medische sector bij het CBR. Wij hebben inmiddels meer artsen en medisch assistenten ingezet om de lange wachttijden weg te werken,” aldus Delsing. Bovendien verkent het CBR de optie om de geldigheidsduur van de gezondheidsverklaring te verlengen of onbeperkt te maken.

De gezondheidsverklaring is vorige maand aangepast en uitgebreid. Begin dit jaar werd het klantenportaal Mijn.Cbr.nl gelanceerd. Op deze site kunnen leerlingen zelf de verklaring invullen. “Er zijn nog wat kinderziektes, zowel technisch als inhoudelijk die het CBR er nog uit moet halen, maar over het algemeen gaat het goed,” vertelt Delsing.

Achterstand

“Als een kandidaat een vraag uit de verklaring met ‘ja’ beantwoordt dan duurt het soms maanden voordat hij antwoord krijgt”, merkt een VRB-lid op. Delsing bevestigt dit probleem. “Het is inderdaad een kwestie waar het CBR momenteel aan werkt.” Delsing laat weten dat de medewerkers hebben overgewerkt. Ook zet het CBR meer medewerkers in.

Daarnaast moet een automatiseringsslag zorgen voor een versnelling van het proces. Op dit moment staat er zestien weken voor het doorlopen van het medische traject. René Verstraeten, financieel directeur bij het CBR, laat op de ledenvergadering van VRB weten dat het CBR werkt aan de digitalisering van dit proces. “Het is momenteel een papieren traject. Je bent in zo’n proces afhankelijk van reactietijd. Als alles per brief verloopt dan duurt dit lang.” Verstraeten licht toe dat een ‘digitaal systeem’ zeker 90 procent van de trajecten binnen twee weken kan afronden. “Wij spreken met mensen uit de zorgsector, en inventariseren hoe wij het digitale systeem zo goed mogelijk kunnen implementeren.”

Geldigheidsduur

Ook kijkt het CBR naar de mogelijkheid om de geldigheidsduur van de gezondheidsverklaring te verlengen of zelfs onbeperkt te maken. Het komt volgens Delsing geregeld voor dat een leerling slaagt voor het rijexamen, maar vervolgens het rijbewijs niet kan aanvragen omdat de geldigheid van de verklaring is verlopen. Het CBR is met de brancheverenigingen in gesprek om dit probleem te verhelpen.

Branchevereniging VRB heeft het CBR ook verzocht om een actieve melding te maken over de geldigheidsduur van de leerling. Rijopleiders kunnen momenteel in Top niet meer zien wanneer de geldigheid van de gezondheidsverklaring van de leerling afloopt. Het onderwerp is recent besproken in een vergadering tussen het CBR en de brancheverenigingen. Het CBR koppelt binnenkort terug over dit onderwerp.

Onduidelijkheden

De naamsverandering rond de gezondheidsverklaring is volgens Delsing logisch, want een ‘Eigen Verklaring’ was voorheen onduidelijk. “Een eigen verklaring van wat? Met de gezondheidsverklaring is dat nu gelijk helder.” Daarbij moeten leerlingen de verklaring zelf invullen en zelf opsturen naar het CBR, met oog op de nieuwe privacywetgeving. “Medische gegevens zijn gevoelig, en alleen de leerling en het CBR mogen deze inzien.”

Bovendien past het CBR momenteel de informatievoorziening op het klantenportaal aan, zo vult Verstraeten aan. Er heerst volgens Verstraeten nog veel onduidelijkheid over bepaalde zaken. ”Neem bijvoorbeeld langs een huisarts gaan. Leerlingen ervaren dat het CBR hen verplicht naar bepaalde artsen te gaan, terwijl dit niet zo is.” Verstraeten benadrukt dat sommige huisartsen niet eigen patiënten willen keuren, want een slechtnieuwsgesprek kan hen klanten kosten.”

Het CBR start binnenkort een onderzoek dat ingaat op de relatie tussen verkeersveiligheid en ADD/ADHD. Er is volgens Delsing nog weinig bekend over dit onderwerp. Het CBR werkt voor dit onderzoek samen met de Universiteit Groningen. De opzet is inmiddels bijna afgerond, en over een jaar kunnen er conclusies uit het rapport worden getrokken.

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van RijschoolPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Lees ook:

Bron: Verkeerspro Auteur: Willem de Hoog Publicatie datum: Wed, 31 Jan 2018 11:31:52 +0000

Beginnen met rijlessen?

Autorijschool Leidsche Rijn , Autorijschool Woerden , Autorijschool Harmelen, Autorijschool Vleuten , Autorijschool Vleuterweide, Autorijschool De Meern, Autorijschool Montfoort, Autorijschool Veldhuizen, Autorijschool Utrecht ,Autorijschool Nieuwegein, Autorijschool IJsselstein, Autorijschool Zeist Autorijschool Maarssen, Autorijschool Maarssenbroek, Autorijschool Overvecht, Autorijschool Zuilen, Autorijschool Kanalen eiland, Autorijschool Papendorp, Autorijschool Houten, Autorijschool Bilthoven, Autorijschool Breukelen, Autorijschool de Bilt