‘Transporteurs en busbedrijven schreeuwen om chauffeurs’

By 10 maart 2018Nieuws, Verkeerspro

Het CBR publiceerde vorige maand de jaarcijfers van 2018. Daaruit bleek onder meer dat de vraag naar examens voor het beroepsvervoer opnieuw is gestegen, net als vorig jaar. Cijfers van het CBS geven daarentegen een ander beeld; het aantal chauffeurs neemt namelijk elk jaar af. Frank Hoornenborg, voorzitter van Bovag Rijscholen, schrijft over deze tegenstrijdigheid in zijn maandelijkse column.

We schrijven (bijna) Kerst 2006 wanneer voormalig minister Annemarie Jorritsma haar ‘Taskforce Extra Chauffeurs’ mag presenteren. Onder het mom ‘Maak jezelf onmisbaar’ moesten in drie jaar tijd vijfduizend nieuwe vrachtwagenchauffeurs worden geworven: vrouwen en allochtonen moesten chauffeur worden en er zou een bataljon zij-instromers van de straat worden geplukt.

Eerlijk gezegd kon ik me dit initiatief nauwelijks heugen, maar ik ging graven toen mijn oog viel op een alleszeggende statistiek van het CBS. Daaruit valt namelijk af te lezen dat op 1 januari 2018 minder dan 600.000 Nederlanders een ‘groot’ rijbewijs hebben; 580.082 om precies te zijn. Een jaar eerder waren dat er nog bijna 610.000 en in 2014 zelfs nog 665.000.

Deze cijfers klinken enigszins tegenstrijdig als we de geluiden uit onze eigen branche aanhoren

Bij de buschauffeurs hetzelfde beeld: dit jaar voor het eerst -ruim- minder dan 300.000 mensen met een busrijbewijs, vier jaar geleden waren dat er nog bijna 370.000 en op 1 januari 2018 nog geen 285.000. Bijna een kwart foetsie in maar vier jaar tijd! Dat slechts een klein aantal van de overgebleven rijbewijsbezitters ook over de juiste papieren (zoals Code95) beschikt, laat zich raden. Transporteurs en busbedrijven schreeuwen dus om chauffeurs, nog luider dan ruim elf jaar geleden toen mevrouw Jorritsma dat deed.

Deze cijfers klinken enigszins tegenstrijdig als we de geluiden uit onze eigen branche aanhoren, want wij kunnen de vraag naar chauffeursopleidingen amper aan en de wachttijden bij het CBR lopen flink uit de pas. Je zou dus gaan denken dat er juist heel veel meer grootrijbewijsbezitters bijkomen, maar nee dus. Wij hebben echter ook te maken met tekorten: te weinig goede instructeurs en te weinig examinatoren voor deze categorieën. En ook wij werven ons suf, net als het CBR. Mocht er nou weer eens zo’n idee voor een taskforce ontstaan, dan mag er een flinke pot geld worden neergezet voor niet alleen meer kandidaten, maar ook meer instructeurs en examinatoren.

Frank Hoornenborg, voorzitter Bovag Rijscholen

Bron: Verkeerspro
Auteur: Frank Hoornenborg
Publicatie datum: Fri, 02 Mar 2018 10:17:48 +0000
Beginnen met rijlessen?

Autorijschool Leidsche Rijn , Autorijschool Woerden , Autorijschool Harmelen, Autorijschool Vleuten , Autorijschool Vleuterweide, Autorijschool De Meern, Autorijschool Montfoort, Autorijschool Veldhuizen, Autorijschool Utrecht ,Autorijschool Nieuwegein, Autorijschool IJsselstein, Autorijschool Zeist
Autorijschool Maarssen, Autorijschool Maarssenbroek, Autorijschool Overvecht, Autorijschool Zuilen, Autorijschool Kanalen eiland, Autorijschool Papendorp, Autorijschool Houten, Autorijschool Bilthoven, Autorijschool Breukelen, Autorijschool de Bilt