Motie aanpak schijnzelfstandigheid in rijschoolbranche verworpen

By 4 april 2018Nieuws, Verkeerspro

Een motie van SP’er Cem Laçin tegen schijnzelfstandigheid in de rijschoolbranche is dinsdag door de Tweede Kamer verworpen. Alleen SP, PvdA, Partij voor de Dieren, Denk en Forum voor Democratie stemden voor deze motie. Daarmee werd geen meerderheid behaald. Een motie over turbotheorie werd dinsdag niet behandeld.

Laçin bracht eerder deze maand in de Tweede Kamer mogelijke schijnzelfstandigheid in de rijschoolbranche ter sprake. Volgens hem stellen rijscholen in Nederland veel eisen aan franchisenemers, waardoor er sprake is van schijnzelfstandigheid.

‘Onverantwoord’

Dit zou tot gevolg hebben dat rijinstructeurs enorm veel uren moeten draaien om de franchisekosten te kunnen betalen en daarnaast nog een eerlijke boterham te verdienen. “Dit leidt tot onverantwoorde en gevaarlijke situaties voor leerlingen, rijinstructeurs en alle andere weggebruikers”, aldus de SP’er.

De motie verzocht de regering om schijnzelfstandigheid binnen de rijschoolsector te onderzoeken met gegevens van de Belastingdienst, rijinstructeurs en rijschoolhouders die ervaring hebben met schijnzelfstandigheid en de Kamer hierover te informeren.

Turbotheorie

Opvallend is dat een motie over turbotheorie-aanbieders dinsdag niet werd behandeld. Deze werd ingediend door PVV’er Roy van Aalst. Hij verzocht hiermee de regering om deze vorm van opleiden aan te merken als examenfraude en alles in het werk te stellen om deze te stoppen.

“In Nederland bieden verschillende rijscholen ‘turbotheorie’ aan, waarbij binnen één dagdeel op een frauduleuze manier kandidaten op hun examen worden voorbereid”, aldus Van Aalst. “Deze voorbereiding is enkel gericht op het behalen van het theorie-examen in plaats van het overbrengen van de verkeersregels. Verkeersveiligheid begint bij het goed opleiden van onze verkeersdeelnemers en een goede rijopleiding daarbij is onontbeerlijk.”

‘Niet te kraken’

De minister liet eerder al weten dat ze ervan uitgaat dat de aanbieders van deze cursussen hun leerlingen simpelweg voor de gek houden. “Wetenschappers zeggen dat het examen bijna niet te kraken is. Als u voorbeelden heeft, kunnen we best nog eens kijken wat dit dan behelst, maar ik denk dat het een grote oplichterij is.”

Van Aalst brengt binnenkort een bezoek aan het CBR waarbij hij dit onderwerp wil bespreken. “Als het antwoord onbevredigend is zal de motie alsnog in stemming worden gebracht”, aldus Van Aalst.

Lees ook: 

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van RijschoolPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Bron: Verkeerspro Auteur: Nadine Kieboom Publicatie datum: Tue, 27 Mar 2018 15:02:03 +0000

Beginnen met rijlessen?

Autorijschool Leidsche Rijn , Autorijschool Woerden , Autorijschool Harmelen, Autorijschool Vleuten , Autorijschool Vleuterweide, Autorijschool De Meern, Autorijschool Montfoort, Autorijschool Veldhuizen, Autorijschool Utrecht ,Autorijschool Nieuwegein, Autorijschool IJsselstein, Autorijschool Zeist Autorijschool Maarssen, Autorijschool Maarssenbroek, Autorijschool Overvecht, Autorijschool Zuilen, Autorijschool Kanalen eiland, Autorijschool Papendorp, Autorijschool Houten, Autorijschool Bilthoven, Autorijschool Breukelen, Autorijschool de Bilt