Rijscholen verbolgen over uitspraken CBR rond wachttijden

By 20 april 2018Nieuws, Verkeerspro

Rijschoolhouders hebben verontwaardigd gereageerd op uitspraken van het CBR. De organisatie kondigde woensdag extra maatregelen aan voor de lange wachttijden, die volgens het CBR mede worden veroorzaakt door de lage slagingspercentages van sommige rijscholen. Veel rijschoolhouders vinden het onterecht dat zij de schuld krijgen van de problemen bij het CBR. “Ik sta met mijn bek vol tanden”, reageert rijschoolhouder Corina Steenbergen uit Voorschoten. 

Het CBR gaat onder meer gepensioneerde examinatoren inzetten om de wachttijden terug te dringen. Enerzijds ligt de oorzaak van de problemen bij de aantrekkende economie. Anderzijds wijst het CBR naar de rijschoolbranche: “Het is schrijnend dat circa 1.500 rijscholen kandidaten naar het auto-examen laten gaan die verre van klaar zijn voor het rijbewijs. 70 procent van hun kandidaten zakt. En dat terwijl een verhoging van het slagingspercentage met maar enkele procenten (gemiddeld is het nu 50 procent) een einde betekent aan de langere wachttijden.”

Slagingspercentage

“Ik vind dit een schandalig bericht”, zegt Corina Steenbergen. “Ik ben enkele jaren geleden door het CBR gevraagd om mensen met een beperking op te gaan leiden. Hoe kom ik dan aan een hoog slagingspercentage?” Steenbergen vertelt dat ze werkt met leerlingen die onder meer gebruikmaken van een bioptische telescoopbril waarbij de bestuurder door een kleine telescoop kijkt. “Bijna alle examenkandidaten zijn zenuwachtig voor hun examen. Maar mensen met een beperking hebben dat nog erger.”

Dat haar leerlingen soms meerdere malen zakken voor hun examen, heeft volgens haar niets te maken met hun rijvaardigheid, maar puur met de spanning voor dat examen. “Ik geloof best dat er beunhazen tussenzitten die van examens een verdienmodel hebben gemaakt. Maar ze mogen niet alle rijschoolhouders over één kam scheren.”

‘Hou daar eens mee op’

Veel rijschoolhouders en instructeurs reageerden op Facebook op het nieuwsbericht. “Door de te lange wachttijden ben je soms als instructeur ook een beetje gedwongen eerst een examen te boeken met als risico dat de leerling misschien tegen die tijd niet op niveau is. Dit is puur vinger wijzen naar waar de oorzaak eigenlijk niet vandaan komt!”

“De rijschool wordt al snel de dupe van slagingspercentages”, zegt een andere rijschoolhouder. “Hou daar eens een keer mee op. De ene keer scoort een rijschool 60 procent en de andere keer maar 20 procent. Die periodes zijn er gewoon.”

“Sluit inderdaad die rijscholen uit waarvan bekend is dat de leerling iedere keer weer te vroeg opkomt voor een examen”, stelt een ander voor. “Het CBR is hiervan op de hoogte en anders hebben ze daar vast wel een rekenmodel voor. Alle rijscholen met een lager slagingspercentage uitsluiten kan niet, want er zijn ook genoeg collega’s die veel leerlingen met ADHD, PDD-NOS of andere belemmeringen hebben. Hun percentage ligt vaak lager en dat zegt niets over hun kwaliteit!”

Rijschoolkiezer

Het slagingspercentage van rijscholen komt ook terug in de rijschoolkiezer die het CBR samen met de nieuwe website aan het maken is. Het plan is om de nieuwe site dit voorjaar te lanceren. Overigens komen er géén reviews te staan in de rijschoolkiezer. “In de rijschoolkiezer vind je de gegevens die nu ook op rijschoolgegevens.nl staan”, laat woordvoerster Irene Heldens weten. “Het grote verschil is dat kandidaten daar straks gemakkelijker in kunnen zoeken. Zo kunnen ze de data sorteren op onder andere een rijschool in de buurt, het aantal examens en ook het slagingspercentage.”

Met de rijschoolkiezer wil het CBR de kandidaten helpen bij het maken van een goede keuze bij het halen van het rijbewijs. “Dat doen we nu ook al in onze campagne op social media met de rijbewijstips. Daarin verwijzen we ook naar rijschoolgegevens.nl.”

Lees ook: 

Bron: Verkeerspro Auteur: Nadine Kieboom Publicatie datum: Thu, 12 Apr 2018 09:31:06 +0000

Beginnen met rijlessen?

Autorijschool Leidsche Rijn , Autorijschool Woerden , Autorijschool Harmelen, Autorijschool Vleuten , Autorijschool Vleuterweide, Autorijschool De Meern, Autorijschool Montfoort, Autorijschool Veldhuizen, Autorijschool Utrecht ,Autorijschool Nieuwegein, Autorijschool IJsselstein, Autorijschool Zeist Autorijschool Maarssen, Autorijschool Maarssenbroek, Autorijschool Overvecht, Autorijschool Zuilen, Autorijschool Kanalen eiland, Autorijschool Papendorp, Autorijschool Houten, Autorijschool Bilthoven, Autorijschool Breukelen, Autorijschool de Bilt