Werkgroep: kort examens in om capaciteitsprobleem op te lossen

By 6 juni 2018Nieuws, Verkeerspro

De examens voor het beroepsvervoer moeten worden ingekort, zodat er per dag een extra C- of D-examen kan worden afgenomen. Dat is het voorstel van de werkgroep ‘Eerlijke verdeling’ waar rijschoolhouders in vertegenwoordigd zijn, waaronder enkele Bovag-leden.

Alle grote opleiders hebben voor de maanden juli en augustus een examencapaciteit van 110 procent gekregen, meldt Bovag. “Voor sommige rijscholen is dit voldoende, maar voor een flink aantal rijscholen is dit echt te weinig.” Binnenkort moeten rijscholen voor september en oktober hun verzoek indienen. Door de examentijd in te korten van 85 naar 70 minuten, kan er elke dag een zesde C- of D-examen ingepland worden, is het idee van de werkgroep.

Tijd, geld en energie

Bovag meldt dat de brancheorganisatie zich intensiever is gaan bemoeien met de examencapaciteit. “BOVAG heeft rijscholen gevraagd waar zij het meeste last van hebben”, aldus Christa Grootveld, branchemanager Bovag Rijscholen. “Vervolgens heeft Peter Niesink, algemeen directeur van Bovag, een brief verzonden naar het CBR, gevolgd door een persoonlijk gesprek met algemeen directeur Petra Delsing. In dat overleg heeft Peter benadrukt dat het tekort aan examencapaciteit rijscholen veel tijd, geld en energie kost.”

Volgens Bovag blijft het CBR voorlopig de huidige mogelijkheden ‘finetunen’. De exameninstantie geeft aan dat een zesde examen wettelijk gezien niet mag. “De juristen van Bovag zien echter wel mogelijkheden en brengen dit nogmaals bij het CBR onder de aandacht.” Bovag benadrukt in de contacten met het CBR dat de 110 procent capaciteit een tijdelijke oplossing is, maar dat er een structurele moet komen om het examentekort op te vullen.”

25 procent meer examens

Het CBR heeft dinsdag het jaarverslag over 2017 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat het aantal vrachtauto-examens ten opzichte van 2016 met maar liefst 24 procent is toegenomen. Het CBR noemt 2017 ‘een intensief jaar’, mede door de inspanning die wordt geleverd om de reserveringstermijnen binnen de norm te krijgen

Het exameninstituut laat weten dit jaar 112 extra examinatoren te werven, naast de 60 die vorig jaar aan de slag gingen. Toch gaat het wervingsproces langzamer dan gehoopt. Dat heeft te maken met de specifieke functie-eisen voor een examinator bij de divisie CCV.

Lees ook: Aantal examens voor vrachtauto met kwart toegenomen

Bron: Verkeerspro Auteur: Nadine Kieboom Publicatie datum: Tue, 05 Jun 2018 10:11:53 +0000

Beginnen met rijlessen?

Autorijschool Leidsche Rijn , Autorijschool Woerden , Autorijschool Harmelen, Autorijschool Vleuten , Autorijschool Vleuterweide, Autorijschool De Meern, Autorijschool Montfoort, Autorijschool Veldhuizen, Autorijschool Utrecht ,Autorijschool Nieuwegein, Autorijschool IJsselstein, Autorijschool Zeist Autorijschool Maarssen, Autorijschool Maarssenbroek, Autorijschool Overvecht, Autorijschool Zuilen, Autorijschool Kanalen eiland, Autorijschool Papendorp, Autorijschool Houten, Autorijschool Bilthoven, Autorijschool Breukelen, Autorijschool de Bilt