‘Subsidies nodig voor overstap naar elektrische snorfiets’

By 11 augustus 2018Nieuws, Verkeerspro

Het verbieden van snorfietsen met een verbrandingsmotor gaat veel weerstand oproepen. Daarom moet de overheid subsidies verstrekken voor de aanschaf van elektrische snorscooters, waardoor de interesse voor alternatieven aanwakkert. Dat blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid.

Staatssecretaris Van Veldhoven overweegt snorfietsen met verbrandingsmotor op termijn uit het straatbeeld te laten verdwijnen. Later volgt wellicht ook een uitfasering van de bromfietsen met verbrandingsmotor. Wanneer dit gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.

In aanloop naar het besluit onderzocht het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) hoe snorfietsbezitters kunnen reageren als er straks geen snorfiets meer met verbrandingsmotor te koop is. Hiervoor onderzocht KiM ook wie de snorfietsbezitter precies is.

Toename snorfietsers

Tussen 2007 en 2017 is het aantal snorfietsen in Nederland van ongeveer 300.000 naar ongeveer 700.000 toegenomen. De maximumrijsnelheid van de snorfiets is 25 kilometer per uur, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Voor een bromfiets geldt een maximum van 45 kilometer per uur.

Snorfietsen worden vooral gebruikt door mensen van vijftig jaar en ouder. Ook zijn snorfietsers voor het overgrote deel mannen. De meeste snorfietsen per 1.000 inwoners waren vorig jaar te vinden in steden als Arnhem, Amersfoort en Eindhoven.

De snorfietsen worden vooral gebruikt voor woon-werkverkeer (35 procent), direct gevolgd door winkelen en boodschappen doen (18 procent). 23 procent van de mensen gebruikt zijn snorfiets dagelijks. Het snorfietsbezit is relatief hoog onder de ontvangers van een uitkering (circa 5 procent). Zij bezitten vergeleken met andere categorieën minder vaak een personenauto (40 procent) en de snorfiets zal dan ook vaak de personenauto vervangen.

Populair

Om verschillende redenen is de snorfiets populair, concludeert KiM. Ze zijn relatief goedkoop en hebben een lange levensduur. Ze zijn snel, wendbaar en zijn overal, zonder kosten, te parkeren. Snorfietsen hebben een grote actieradius en bieden de gebruikers vrijheid: een helm is niet nodig. Tenslotte hebben ze onder gebruikers een positief, stoer imago en zijn voor sommigen een statussymbool.

KiM verwacht dan ook weerstand tegen een uitfasering, stellen de onderzoekers. “In de ogen van de consument is er nog geen volwaardig alternatief, aangezien de elektrische snorscooters nog te duur zijn, de actieradius beperkt is en het opladen als ‘gedoe’ wordt ervaren”, schrijven ze.

Gedwongen

Bij een uitfasering van snorfietsen met verbrandingsmotor zullen mensen gedwongen zijn over te stappen op een ander vervoermiddel. Het overgrote deel kiest voor de (elektrische) fiets, (elektrische) brommer of het openbaar vervoer en een klein deel geeft aan voortaan voor de auto te kiezen. Circa 15 procent van de snorfietsers in grote steden zal de overstap naar elektrische snorfiets maken.

De overstap van snorfiets naar bromfiets lijkt een relatief makkelijke, stellen de onderzoekers. Zeker wanneer lokale wegbeheerders besluiten op bepaalde wegen snorfietsers met helmplicht naar de rijbaan te verwijzen. Op basis van de huidige, beperkte onderzoeksgegevens lijkt het volgens het KiM reëel te veronderstellen dat de elektrische snorfiets op meerdere fronten een steun in de rug kan gebruiken wil het een alternatief zijn voor de benzine-snorfiets.

Stimuleren

Om de adoptie van elektrische tweewielers te stimuleren, hebben Rijk en gemeenten verschillende opties. Zoals milieuzones en subsidies. Ze wijzen ook op psychologische mogelijkheden als het stimuleren van proefritten, het faciliteren van elektrische deelscooters en de zichtbaarheid van de oplaadpunten vergroten. Tenslotte wijzen ze op sociale mogelijkheden. Gemeenten en Rijk zouden bijvoorbeeld de eerste gebruikers (de zogenoemde ‘early adopters’) en bekende Nederlanders als rolmodel en ambassadeur kunnen inzetten.

Lees ook: Kaartje: hier moeten snorfietsers de rijbaan op in Amsterdam

Bron: Verkeerspro
Auteur: Jan Pieter Rottier
Publicatie datum: Tue, 07 Aug 2018 09:28:09 +0000




Beginnen met rijlessen?

Autorijschool Leidsche Rijn , Autorijschool Woerden , Autorijschool Harmelen, Autorijschool Vleuten , Autorijschool Vleuterweide, Autorijschool De Meern, Autorijschool Montfoort, Autorijschool Veldhuizen, Autorijschool Utrecht ,Autorijschool Nieuwegein, Autorijschool IJsselstein, Autorijschool Zeist
Autorijschool Maarssen, Autorijschool Maarssenbroek, Autorijschool Overvecht, Autorijschool Zuilen, Autorijschool Kanalen eiland, Autorijschool Papendorp, Autorijschool Houten, Autorijschool Bilthoven, Autorijschool Breukelen, Autorijschool de Bilt