Automaatcode rijbewijs afschaffen: beter voor klimaat én veiligheid

By 24 september 2018Nieuws, Verkeerspro

Dat de automaatcode moet worden afgeschaft, is voor de rijschoolbranche een uitgemaakte zaak. Het invoeren van één rijbewijs voor zowel automaat- als schakelauto’s zal een belangrijke stimulans zijn voor het milieu én de verkeersveiligheid. Dat was dinsdag een van de belangrijke conclusies tijdens het Nationaal Rijschool Congres, onderdeel van de Nationale Rijschooldag bij Autotron in Rosmalen.

Aan de hand stellingen gingen vier sprekers met elkaar en met het publiek in discussie. Het panel bestond uit Wilbert van Beersum, (rijinstructeursopleiding VRO), Chris Verstappen (uitgever Verjo), Harold Bekhuis (manager rijvaardigheid CBR) en Ernest Alvares (Veronica Verkeersschool). Zowel leden van het panel als het publiek waren ervan overtuigd dat de code momenteel een drempel is op weg naar schonere voertuigen en hogere verkeersveiligheid. Het is nu alleen nog wachten op nieuwe wetgeving.

Beperking

“Vroeger was automaat rijden iets voor oude mensen. Dat imago is aan het verdwijnen”, ziet Wilbert van Beersum. “Automaat rijden is gewoon een stuk veiliger: beide handen aan het stuur. Ik hoef het niet uit te leggen: veel rijschoolhouders rijden met het lessen in een schakelauto en privé in een automaat. Dus we willen het eigenlijk wel, maar de mogelijkheden zijn er niet. Ik zou ook graag elektrisch willen rijden met mijn lesauto’s, maar dat kan niet, omdat ik met een beperking zit. Dat moet worden losgelaten.”

Als het dan zover is, moet er volgens Van Beersum nog goed worden nagedacht hoe er wordt omgegaan met kandidaten die met een automaat examen hebben afgelegd maar in een schakelauto willen rijden. “Toch denk ik dat we daar geen probleem van moeten maken. Tegenwoordig is de techniek van het schakelen veel soepeler, dat is niet meer te vergelijken met vroeger. Dat kan men of via een rijschool, of via een andere bestuurder aanleren.”

Automaat wordt de standaard

Chris Verstappen is het eens met Van Beersum, maar denkt wel dat de overheid al veel te laat is met deze maatregel. “Per 1 september is er veel veranderd in de autoindustrie. Iedereen die de komende jaren een auto gaat kopen, zal dit gaan meemaken. De standaardauto zal automaat zijn; voor een schakelbak ga je fors meer betalen. Auto’s boven de 20.000 euro: ik vind het knap als je daarvoor nog een schakelvariant kunt vinden. De overheid moet veel actiever zijn, ook met het plaatsen van laadpalen.”

Nationaal Rijschool Congres, onderdeel van de Nationale Rijschooldag 2018. foto Janny Mallee
Nationaal Rijschool Congres, onderdeel van de Nationale Rijschooldag 2018. foto Janny Mallee

De automaatauto is voor Ernest Alvares naar eigen zeggen ‘geen issue’. Hij heeft vijf elektrische lesauto’s in het bedrijf. “Ik heb me ooit afgevraagd: hoeveel leerlingen zakken op het koppelen-schakelen? Vrijwel niemand. Daarom laat ik de leerlingen de eerste tien lessen in een elektrische auto rijden. Tja, het is dat het CBR nog een beetje ‘old school’ denkt en weigert een laadpaal te plaatsen. Als dit niet gefaciliteerd wordt, worden ook de kleinere rijscholen die een tweedehands elektrische auto willen aanschaffen niet geholpen. Het CBR heeft als zelfstandig bestuursorgaan een voorbeeldfunctie.”

Old school

“Ik denk niet dat we ‘old school’ zijn”, reageert Harold Bekhuis namens het CBR. “Wel hebben we te maken met de huidige praktijk: er zijn nog weinig elektrische lesauto’s. Ik kan niet bepalen of de automaatcode wel of niet moet worden afgeschaft. Wij hebben uit te voeren wat in de wetgeving vermeld staat. Dit komt voort uit de Europese wetgeving. Momenteel is 33 procent van de nieuwe auto’s voorzien van een automaat. Op een bepaald moment zal er een omslagpunt komen waarop de wetgever zal reageren.”

Bekhuis vertelt dat het CBR voortdurend aan het kijken is waar de organisatie kan innoveren. “We doen dit via verschillende trajecten, zoals met universiteiten en hogescholen, maar dit is niet altijd even zichtbaar. Ik denk dat wij samen met de automotive industrie en de rijschoolbranche kunnen kijken hoe wij deze trajecten goed kunnen bewandelen. Hier gaat het ook over ADAS en het Rijbewijs S, voor de zelfrijdende auto.”

Verduurzaming

Als reactie op het ontbreken van laadpalen bij het CBR, stelt Bekhuis een vraag aan het publiek: “Ik ben wel benieuwd hoeveel rijschoolhouders met een elektrische auto naar Rosmalen zijn gekomen?” Niemand steekt zijn hand op. “Wij willen als CBR faciliteren”, vervolgt Bekhuis. “Op het moment dat er behoefte aan is, gaan we dat uiteraard regelen. Vergroening en verduurzaming is ook voor ons een belangrijk punt.”

Een van de rijschoolhouders in de zaal merkt op dat het afschaffen van de automaatcode een belangrijke stap is naar een beter klimaat. “Ik zou al een paar jaar hybride of elektrisch willen rijden, maar ik kan eigenlijk niet overstappen op elektrisch rijden. Al mijn leerlingen krijgen dan een automaatrijbewijs en worden dan beperkt in hun keuze. Het is voor mij dus nog niet haalbaar, ook al zou ik het graag willen. Ik denk dat door het aanpassen van de wetgeving een heel stuk tegemoet wordt gekomen aan veiligheid én milieubewustheid.”

Lees ook: Drukbezochte én zonnige Nationale Rijschooldag

Bron: Verkeerspro Auteur: Nadine Kieboom Publicatie datum: Thu, 20 Sep 2018 07:03:05 +0000

Beginnen met rijlessen?

Autorijschool Leidsche Rijn , Autorijschool Woerden , Autorijschool Harmelen, Autorijschool Vleuten , Autorijschool Vleuterweide, Autorijschool De Meern, Autorijschool Montfoort, Autorijschool Veldhuizen, Autorijschool Utrecht ,Autorijschool Nieuwegein, Autorijschool IJsselstein, Autorijschool Zeist Autorijschool Maarssen, Autorijschool Maarssenbroek, Autorijschool Overvecht, Autorijschool Zuilen, Autorijschool Kanalen eiland, Autorijschool Papendorp, Autorijschool Houten, Autorijschool Bilthoven, Autorijschool Breukelen, Autorijschool de Bilt Autorijlessen Utrecht Stacaravan kopen Utrecht Nagelstudio de Meern Nagelstudio Woerden Nagelstudio Vleuten Nagelstudio Utrecht Online Marketingbureau Utrecht