Nieuw Rijleskeurmerk op 2 januari ingevoerd

By 24 september 2018Nieuws, Verkeerspro

De Landelijke Beroepsgroep Kwaliteitsbevordering Rijschoolbranche (LBKR) wil op 2 januari 2019 het Rijleskeurmerk invoeren. Het Rijleskeurmerk is de naam van het kwaliteitsregister waar de LBKR al langere tijd naartoe werkt. Dat maakte voorzitter Jos Post dinsdag bekend tijdens de Nationale Rijschooldag in Rosmalen.

Post vertelde dit tijdens een workshop die brancheverenigingen FAM en VRB samen met LBKR gaven op het jaarlijkse rijschoolevenement, georganiseerd door vakblad RijschoolPro. De brancheverenigingen vertelden over de overeenkomsten en verschillen tussen de drie partijen. Bovag Rijscholen wilde niet aansluiten bij deze sessie.

Rijleskeurmerk

Zo’n vier jaar geleden is het Centrum voor Certificatie benaderd door Irma van den Berg om een keurmerk op te zetten. In 2017 is de LBKR bij dit proces aangesloten. Gezamenlijk is er een erkenningsregeling opgezet die op 2 januari actief wordt. Vanaf dat moment is het voor rijscholen dus mogelijk om het zogeheten Rijleskeurmerk aan te vragen.

“Het politieke proces duurt ons te lang”, zegt voorzitter Jos Post. Hij doelt op de maatregelen die vanuit het ministerie genomen moeten worden ter bevordering van de kwaliteit in de rijschoolbranche. “Het kwaliteitsregister is onafhankelijk en moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Belangrijk is dat deze geen uren administratie gaat kosten voor rijscholen. Ook moet deze betaalbaar zijn. En vooral moet het kwaliteitsregister werkbaar zijn. Op deze manier gaan wij het kaf van het koren scheiden.” De LBKR komt later met meer informatie over het keurmerk.

Toejuichen

Eric Bakker sluit niet uit dat de VRB ook zal aansluiten bij het initiatief. “Waarom zouden wij het wiel opnieuw gaan uitvinden als dit goed werkt? Ik ben blij dat het keurmerk al in zo’n ver stadium gevorderd is.” Ook FAM-voorzitter Ruud Rutten juicht de ontwikkelingen toe. “Maar ik wil wel een stap verder gaan”, zegt Rutten. “Wij willen van hogere hand maatregelen, in samenwerking met het ministerie en de andere brancheorganisaties.” Rutten wil geen vrijblijvendheid. “Als je er niet aan voldoet, krijg je niet alleen geen keurmerk maar hoor je niet in deze branche thuis.”

De drie voorzitters wilden met de sessie bovendien duidelijk maken dat de verschillende brancheorganisaties geen vijandige houden hebben richting elkaar. Rutten: “Wij staan niet tegenover elkaar. Jos, Eric en ik hebben al meerdere gesprekken gehad. We zijn het niet altijd met elkaar eens, ook de VRB, FAM en Bovag niet, maar ons einddoel is hetzelfde: dat is een goede, professionele branche waar plaats is voor iedereen die wil meewerken aan het opleiden van jongeren op een goede manier.”

Lees ook: Drukbezochte en zonnige Nationale Rijschooldag

Bron: Verkeerspro Auteur: Nadine Kieboom Publicatie datum: Wed, 19 Sep 2018 16:17:16 +0000

Beginnen met rijlessen?

Autorijschool Leidsche Rijn , Autorijschool Woerden , Autorijschool Harmelen, Autorijschool Vleuten , Autorijschool Vleuterweide, Autorijschool De Meern, Autorijschool Montfoort, Autorijschool Veldhuizen, Autorijschool Utrecht ,Autorijschool Nieuwegein, Autorijschool IJsselstein, Autorijschool Zeist Autorijschool Maarssen, Autorijschool Maarssenbroek, Autorijschool Overvecht, Autorijschool Zuilen, Autorijschool Kanalen eiland, Autorijschool Papendorp, Autorijschool Houten, Autorijschool Bilthoven, Autorijschool Breukelen, Autorijschool de Bilt Autorijlessen Utrecht Stacaravan kopen Utrecht Nagelstudio de Meern Nagelstudio Woerden Nagelstudio Vleuten Nagelstudio Utrecht Online Marketingbureau Utrecht