Aantal drugsgebruikers in verkeer groter dan verwacht

By 3 december 2017Nieuws, Verkeerspro

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kan het aantal bloedmonsters van automobilisten die betrapt zijn op drugsgebruik niet aan. Dat meldt De Telegraaf. Het aantal bloedonderzoeken ligt driemaal hoger dan verwacht. Verdachten moeten als gevolg langer dan de beloofde twee weken wachten op de uitkomst.

Hoe lang de verdachten moeten wachten op de uitkomst is niet bekend. De politie gebruikt sinds 1 juli 2017 de speekseltest in het verkeer. De speekseltest toont verschillende stoffen aan die invloed kunnen hebben op het rijvermogen. De politie gaat na een positieve test over tot nader onderzoek in de vorm van bloedafname.

Bloedonderzoek

Het instituut kan de ruim driehonderd bloedmonsters die in oktober zijn aangeleverd niet verwerken. Het Openbaar Ministerie (OM) en het NFI werken samen om de extra instroom van bloedmonsters zo snel mogelijk te verwerken. De organisaties willen extra laboratoriumpersoneel inzetten. Daarnaast verkennen ze de mogelijkheid om de onderzoeken elders uit te laten voeren. Begin volgend jaar komen de eerste gebruikers van drugs in het verkeer voor de rechter.

Volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid heeft 2,8 procent van de automobilisten sporen van drugs in het bloed. Deze cijfers dateren uit de tijd voor de invoering van de speekseltest. De pakkans ligt sinds de introductie van de speekseltest volgens het OM een stuk hoger.

België

Het aantal positieve controles op rijden onder invloed van drugs in België is de afgelopen jaren flink toegenomen. Vorig jaar testten 6.819 bestuurders positief op drugs. Bijna driekwart van de drugsgebruikers in het verkeer werd betrapt op het gebruik van cannabis.

Het Belgische verkeersveiligheidsorganisatie Vias institute geeft sinds vijf jaar cursussen aan mensen die veroordeeld zijn voor drugsgebruik in het verkeer. Meer dan 1.100 deelnemers volgden al zo’n cursus.

Lees ook:

Bron: Verkeerspro
Auteur: Willem de Hoog
Publicatie datum: Mon, 27 Nov 2017 10:09:29 +0000




Beginnen met rijlessen?

Autorijschool Leidsche Rijn , Autorijschool Woerden , Autorijschool Harmelen, Autorijschool Vleuten , Autorijschool Vleuterweide, Autorijschool De Meern, Autorijschool Montfoort, Autorijschool Veldhuizen, Autorijschool Utrecht ,Autorijschool Nieuwegein, Autorijschool IJsselstein, Autorijschool Zeist
Autorijschool Maarssen, Autorijschool Maarssenbroek, Autorijschool Overvecht, Autorijschool Zuilen, Autorijschool Kanalen eiland, Autorijschool Papendorp, Autorijschool Houten, Autorijschool Bilthoven, Autorijschool Breukelen, Autorijschool de Bilt