Rijinstructeur krijgt onterecht boete voor telefoongebruik

By 4 mei 2018Nieuws, Verkeerspro

Een rijinstructeur is door het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in het gelijk gesteld, nadat hij in Amsterdam onterecht een boete had gekregen voor het vasthouden van een telefoon. De instructeur was namelijk niet de feitelijke bestuurder tijdens de rijles. Na het ontvangen van de bekeuring van 230 euro spande hij daarom een rechtszaak aan, die hij verloor. Hierop ging hij in hoger beroep, met succes.

Het is inmiddels al vier jaar geleden dat de instructeur de boete kreeg opgelegd. De lesauto draaide14 augustus 2014 het Haarlemmermeercircuit op, een grote rotonde in Amsterdam, maar gaf geen voorrang aan twee voetgangers die aanstalten maakten om over te steken. In het proces-verbaal meldt de agent: “Ik zag dat de bestuurder tijdens het rijden een op een telefoon gelijkend voorwerp met zijn rechterhand vasthield.”

RVV 1990

De instructeur ontkent dat hij de feitelijke bestuurder van het voertuig was, aangezien hij als rijinstructeur op de passagiersstoel zat. Ook ontkent hij een mobiele telefoon te hebben vastgehouden. De agent zou zijn navigatiesysteem ten onrechte hebben aangezien voor mobiele telefoon. Ter onderbouwing heeft hij verklaringen van twee leerlingen overhandigd aan de rechtbank.

Het Gerechtshof is het met hem eens en wijst op de Nota van toelichting bij het Besluit van 4 februari 2002 tot wijziging van het RVV 1990: “Artikel 61a richt zich tot degene die een motorvoertuig, invalidenvoertuig of bromfiets bestuurt. Bestuurders die vallen onder het begrip degene die een motorvoertuig bestuurt, zijn bijvoorbeeld automobilisten, vrachtwagen- en buschauffeurs en motorrijders. (…) Het gaat daarbij bovendien om degene die daadwerkelijk achter het stuur zit, de feitelijke bestuurder. Het verbod strekt zich dus niet uit tot de rij-instructeur die wordt geacht onder zijn onmiddellijk toezicht een motorvoertuig te besturen.”

Uitspraak vernietigd

Het hof stelt vast dat de rijinstructeur niet de feitelijke bestuurder van het voertuig was, maar de instructeur onder wiens toezicht de auto werd bestuurd. De beslissing van de kantonrechter wordt daarom vernietigd en het beroep van de instructeur is gegrond verklaard. Of het om een navigatiesysteem of een telefoon ging, doet er verder niet meer toe.

Lees ook:

Bron: Verkeerspro Auteur: Nadine Kieboom Publicatie datum: Tue, 01 May 2018 10:08:14 +0000

Beginnen met rijlessen?

Autorijschool Leidsche Rijn , Autorijschool Woerden , Autorijschool Harmelen, Autorijschool Vleuten , Autorijschool Vleuterweide, Autorijschool De Meern, Autorijschool Montfoort, Autorijschool Veldhuizen, Autorijschool Utrecht ,Autorijschool Nieuwegein, Autorijschool IJsselstein, Autorijschool Zeist Autorijschool Maarssen, Autorijschool Maarssenbroek, Autorijschool Overvecht, Autorijschool Zuilen, Autorijschool Kanalen eiland, Autorijschool Papendorp, Autorijschool Houten, Autorijschool Bilthoven, Autorijschool Breukelen, Autorijschool de Bilt