Rijinstructeurs vormen erehaag voor omgekomen Reinink

By 16 mei 2018Nieuws, Verkeerspro

Een grote groep rijinstructeurs kwam dinsdagochtend naar Leusden voor een eerbetoon aan hun omgekomen collega Henk Reinink. De 66-jarige rijschoolhouder uit Amersfoort overleed vorige week bij een aanrijding tussen zijn lesauto en een intercity in Bussum. Het ongeval heeft een diepe indruk achtergelaten bij collega-instructeurs.

De uitvaart vond dinsdagochtend plaats in Leusden. Al vroeg in de ochtend verzamelden ruim veertig instructeurs in Eemnes. Ze vormden een lange stoet op de Bramenberg. De lesauto’s, allemaal voorzien van rouwvlag, reden in een stoet naar het crematorium. Daar stelden alle aanwezige collega’s zich op met in totaal zestig tot zeventig auto’s uit het hele land, in afwachting van de rouwstoet. Met hun lesauto’s naast zich vormden zij een erehaag voor de overleden Reinink. Ook wilden ze hiermee hun steun en medeleven betuigen voor de nabestaanden.

Het was een prachtig gebaar, vertelt rijschoolhouder Patricia Nijman, die de organisatie van het eerbetoon op zich heeft genomen. “Naast rijscholen uit de kring Eenmes waren er ook instructeurs op eigen initiatief gekomen. Ook examinatoren waren aanwezig”, aldus Nijman. De familie kon het gebaar van de instructeurs erg waarderen, vertelt ze. “Carla (vrouw van Reinink, red.) heeft wel honderd keer haar dank uitgesproken.”

De tekst gaat verder na de foto

Ruim 40 rijinstructeurs verzamelen bij BP Koot aan de Bramenberg in Eemnes. foto AS Media

Impact

Het ongeluk vond dinsdagochtend 1 mei plaats in het centrum van Bussum. De lesauto van Reinink kwam op een spoorwegovergang in het centrum stil te staan. De 18-jarige leerlinge wist de auto nog op tijd te verlaten. Reinink werd echter gegrepen door de intercity.

Het tragische ongeval laat een grote indruk achter bij collega-instructeurs. ‘De nachtmerrie van iedere instructeur’, schreef een rijschoolhouder nadat het nieuws over het ongeluk werd bekendgemaakt. Bekenden van de 66-jarige instructeur noemden hem een gewaardeerde collega. Bovendien was hij bijna toe aan zijn pensioen.

De instructeurs toonden vorige week al hun medeleven door bloemen te leggen bij de spoorwegovergang. Ook stonden rijscholen meteen paraat om de familie te helpen met praktische zaken en het overnemen van leerlingen. Nog steeds zijn er veel vragen waarvan het antwoord nog ontbreekt. Waarom lukte het Reinink niet om het voertuig op tijd te verlaten? In hoeverre speelde het start-stopsysteem van de auto hierin mee? De politie heeft nog geen uitspraken gedaan over de oorzaak van het ongeval.

‘Wij verwijten haar niets’

De vrouw van Reinink, Carla, vertelde vorige week tegen het AD dat ze meeleeft met de cursiste die het ongeval voor haar ogen heeft zien gebeuren. “Ik weet natuurlijk niet precies wat er is misgegaan. Maar nee, hier kon niemand iets aan kon doen. Als de auto afslaat, precies daar, dat is een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Wij verwijten niemand iets, zeker dat meisje niet. Absoluut niet.”

“Het moet voor haar ook vreselijk zijn”, aldus Carla Reinink tegenover de krant. “Ik leef ook met haar mee. En we zullen hier ooit samen over praten. Als zij contact wil opnemen, is zij van harte welkom. Henk heeft zóveel jonge mensen lesgegeven. Hij was zéér bekwaam, nam geen risico’s, hij wist precies wat hij deed. En hij had altijd veel plezier in zijn werk, of hij nou acht, tien of twaalf uur moest werken. Hij ging met plezier weg en kwam met plezier thuis.”

Lees ook:

Bron: Verkeerspro
Auteur: Nadine Kieboom
Publicatie datum: Tue, 08 May 2018 10:20:51 +0000




Beginnen met rijlessen?

Autorijschool Leidsche Rijn , Autorijschool Woerden , Autorijschool Harmelen, Autorijschool Vleuten , Autorijschool Vleuterweide, Autorijschool De Meern, Autorijschool Montfoort, Autorijschool Veldhuizen, Autorijschool Utrecht ,Autorijschool Nieuwegein, Autorijschool IJsselstein, Autorijschool Zeist
Autorijschool Maarssen, Autorijschool Maarssenbroek, Autorijschool Overvecht, Autorijschool Zuilen, Autorijschool Kanalen eiland, Autorijschool Papendorp, Autorijschool Houten, Autorijschool Bilthoven, Autorijschool Breukelen, Autorijschool de Bilt